Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji istrage zločina kod Dervente: Djevojčicu silovali i otac i brat!?

silovanje derventa

Nakon više od mjesec dana od hapšenja 54-godišnjeg Z. Đ. s područja Dervente, osumnjičenog za višestruko silovanje 15-godišnje kćeri, koja je u međuvremenu rodila dijete, policija je uhapsila i jednog od njegovih trojice sinova G. Đ. (23) za kojega se, također, sumnja da je seksualno zlostavljao svoju sestru.

Istražitelji će sada morati utvrditi je li dijete koje je rodila plod incestne veze s ocem ili bratom, a čitava istraga, kako se neslužbeno spominje, u ovom slučaju proširena je i na ostatak porodice kako bi bilo utvrđeno je li još neko od muških članova seksualno zlostavljao djevojčicu, kao i jesu li istu sudbinu doživjele i njene dvije sestre, piše Večernji list.

Ona je na sigurnoj lokaciji gdje dobiva svu neophodnu pomoć. Ne možemo otkrivati nikakve druge detalje jer ne želimo ugroziti istragu

Iz Okružnog tužiteljstva u Doboju tek navode da je zatražen pritvor i za drugog osumnjičenoga, kao i to da je u međuvremenu produžen pritvor za oca maloljetnice, koji je iza rešetaka od 4. novembra.

Mještani sela su potvrdili da je policija odvela njenog srednjeg brata, a kada su otkrili i zašto, ostali su u šoku.

– Tek smo se oporavili od šoka zbog saznanja da je naš komšija godinama seksualno zlostavljao rođenu kćer, uslijedilo je novo užasno otkriće, što nas navodi na zaključak da je cijela njena porodica morala znati kroz što prolazi to dijete, ali da su o svemu šutjeli. Da li zbog straha ili ih jednostavno nije bilo briga, to samo oni znaju. Ako su i otac i sin učestvovali u tim gnusnim radnjama, ne može biti isključena mogućnost da to dijete nije bilo žrtva i starijeg brata ili još nekog od članova porodica. Užasnuti smo. Ne možemo doći k sebi – rekla je jedna komšinica.

Podsjećamo, silovanje maloljetnice, koje je zaprepastilo cijelu regiju, u središte javnosti je dospjelo nakon što je maloljetnica istražiteljima priznala da ju je otac u posljednjih godinu dana silovao u više navrata, ali da to nije smjela nikome otkriti jer je prijetio da će ubiti i nju i sebe.

Nakon što je doznala da je trudna, dugo je to krila od drugih, a čim je postalo očigledno da će roditi, susjedama i rodbini je, na nagovor svog oca, govorila da ne zna ime muškarca s kojim je imala odnose. U međuvremenu, ona je u septembru, mjesec i pol dana prije nego što je rodila zdravo muško dijete, zasnovala izvanbračni odnos s 20-godišnjim mladićem iz susjednog sela.

– Najstravičnije je to da niko od članova njene porodice, susjeda, te nadležnih institucija, sve do prošlog mjeseca kada je maloljetnica prijavila vlastitog oca za silovanje, nije reagirao na činjenicu da je djevojčica od 15 godina trudna. Alarm za uzbunu nikome nije zazvonio čak ni kada je zasnovala izvanbračnu zajednicu s muškarcem koji je tvrdio da nije otac njenog djeteta – ističu iz policije.

Inače, protiv oca do sada je podneseno više prijava zbog nasilničkog ponašanja i drugih kaznenih djela. Između ostalog, prijavljivan je nakon što je iz puške pucao na svog sina, a devedesetih godina bio je osumnjičen i za silovanje svastike. O hapšenju 54-godišnjaku komšije nisu imale lijepo mišljenje, nazivajući ga alkoholičarem i nasilnikom. U kući, osim njega i supruge, živjelo je šestero djece, tri sina i tri kćeri, od kojih se jedna u međuvremenu udala i odselila.

Samira Fejza, ravnateljica Centra za socijalni rad u Derventi, potvrdila je novinarima PressaRS da je maloljetnica nakon hapšenja njenog oca odvedena iz kuće mladića s kojim je zasnovala izvanbračnu zajednicu i da se nalazi u sigurnoj kući. S njom je i njeno novorođenče, a djevojčica je pod stalnim nadzorom stručnjaka koji će joj pokušati pomoći prevladati traume kroz koje je prošla.

– Ona je na sigurnoj lokaciji gdje dobiva svu neophodnu pomoć. Ne možemo otkrivati nikakve druge detalje jer ne želimo ugroziti istragu – rekla je ravnateljica Fejza.