Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji pljačke Binga u Mostaru: Razbojnici odnijeli nekoliko stotina hiljada KM

Bingo-mostar-pljacka

Nekoliko maskiranih i naoružanih osoba opljačkali su jučer zaštitare na platou tržnog centra ‘Bingo’ u mostarskom naselju Centar 2 u Ulici Ante Starčevića i odnijeli veliku svotu novca.

Razbojnici su pucali iz automatskih pušaka na zaštitare, ali na svu sreću niko nije ozlijeđen. Od ispaljenih hitaca oštećeno je službeno vozilo Golf 5 u vlasništvu zaštitarske agencije koja osigurava objekte Binga. Pljačka je mostarskoj policiji prijavljena u 10.05 sati nakon čega su na teren odmah upućene policijske ophodnje, ali razbojnici nisu uhapšeni, javlja Dnevni list.

Samo nekoliko minuta nakon pljačke policiji je dojavljeno da na kopu Vihovići gori vozilo za koje se pretpostavlja da je korišteno u razbojstvu. Riječ je o vozilu Audi 4 koje je u potpunosti izgorjelo. Vatrogasci su uspjeli samo spriječiti širenje požara na travu i nisko raslinje, dok od automobila nije ostalo ništa.

Bingo-mostar-pljacka1

U policiji i Kantonalnom tužiteljstvu nisu iznosili detalje ovoga slučaja niti iznos ukradenog novca. Neslužbeno se tek moglo čuti kako je odneseno nekoliko stotina hiljada maraka. Iz Binga je saopšteno kako je zaštitarska agencija Flek od trenutka preuzimanja novca iz njihovog centra preuzela i svu odgovornost za njega i događaj.

“Obzirom da su u nemilom događaju napadnuti upravo zaštitari, te se ista nije dogodila u našem centru, nemamo više informacija o događaju. Mi smo sretni što se sve završilo bez povrijeđenih”, priopćeno je iz Binga.

Neslužbeno se saznaje da su pripadnici zaštitarske agencije Flek security prethodno iz svih trgovina Binga na području Mostara preuzeli novac koji se u trgovinama deponirao tokom vikenda, a nakon što su novac preuzeli i u Bingo centru u naselju Centar 2, zaskočili su ih razbojnici.

Prema informacijama na mjestu događaja, razbojnici su došli s dva automobila i to Audijem koji je kasnije pronađen zapaljen i još jednim vozilom. Spominjalo se da je drugo vozilo Mercedes, ali u policiji ni o tome nisu htjeli govoriti.

Dok su zaštitari iznosili novac iz trgovine, nekoliko razbojnika je izletjelo iz Audija i počeli su pucati prema zaštitarima tražeći novac. Od ispaljenih hitaca oštećeno je vozilo Golf od zaštitarske agencije na kojem su vidljivi tragovi od ispaljenih hitaca. Sve se odigralo za minutu vremena. Razbojnici su oteli novac i sjeli u Audi s kojim su pobjegli. Građani koji su se nalazili u blizini sklonili su se kad su začuli pucnjeve, ali tvrde da su razbojnici bili s dva vozila.

Bingo-mostar-pljacka2

Prava je sreća da prilikom oružane pljačke niko nije ozlijeđen, jer se Bingo centar nalazi u samom naselju pored Osnovne škole gdje se svakodnevno u blizini nalaze djeca na igralištu i mještani. Građani su u šoku jučer promatrali policijski uviđaj.

“Ovo nije normalno i nimalo dobro što se događa u gradu u posljednje vrijeme. Razbojnici su očito bili spremni na sve čim su pucali da se domognu novca. Ovdje se svakodnevno na igralištu u blizini igraju djeca, mještani sjede na klupama. Zamislite samo, mogao je neko smrtno stradati, kao što je u Sarajevu slučajni prolaznik bio pogođen prilikom pljačke banke”, rekao nam je jedan od mještana ovoga naselja.

Inače, na području Mostara i drugih gradova i općina na području Hercegovine, u posljednje vrijeme su česta oružana razbojstva prilikom kojih se razbojnici ne ustručavaju upotrijebiti vatreno oružje kako bi se domogli novca. Posljednji takav slučaj dogodio se u noći 6./7. avgusta u Jablanici i Međugorju kada su razbojnici pucali na benzinskim pumpama ‘Delta-Oil’ i ‘BC Oil’ odakle su oteli novac. U Jablanici su nakon pljačke oteli i jedno vozilo s kojim su pobjegli, a isto je kasnije pronađeno napušteno u mjestu Maloševići, južno od Mostara.

Brojne neriješene pljačke u Hercegovini

U posljednjih nekoliko mjeseci evidentan je porast broja razbojstava kako u Mostaru tako i u drugim područjima širom Hercegovine. Do danas nije riješena niti jedna oružana pljačka, a bilo ih je na desetine. Spomenut ćemo samo neke koje su privukle veću pažnju javnosti.

U martu je iz poslovnice pošte u Drežnici ukradeno oko 20.000 maraka. U aprilu je u Međugorju opljačkana zlatara iz koje je odnesen nakit vrijedan pola miliona maraka. U maju je opljačkano poduzeće Guma M u Mostaru iz kojeg je odnesen sef sa šezdesetak hiljada maraka.
Sredinom prošlog mjeseca, na ulici u centru Mostara opljačkano je vozilo Elektroprivrede HZ-HB iz kojeg su razbojnici odnijeli 80 hiljada maraka. Krajem mjeseca opljačkano je poduzeće Boreas gdje su razbojnici vezali zaštitara prijeteći puškama, a potom iz poduzeća odnijeli sef s novcem i vrijednosnim papirima. Od zaštitara su oteli vozilo s kojim su pobjegli.

Ovo su samo neki slučajevi koji su se dogodili u posljednjih nekoliko mjeseci. Jedino dobro jeste činjenica da do danas na svu sreću niko nije stradao. Sve drugo nije nimalo dobro, ako policija uskoro ne otkrije ko stoji iza ovih kaznenih djela.