Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Detalji pokušaja ubistva žene: Osman već osuđivan, pucao i u poznanika

brcko policija
Foto: Otisak.ba
Ilustracija

Sumnja se da je Husejnović, uperivši pištolj prema gornjem dijelu tijela oštećene, iz neposredne blizine ispalio jedan hitac koji je R. Š. pogodio u predjelu glave nanijevši joj teške tjelesne povrede opasne po život

Nakon što je nedavno osuđen zbog pokušaja ubistva poznanika N. A, a prethodno i zbog zloupotrebe opojnih droga, Osman Husejnović (34) iz Prutača kod Brčkog ponovo je osumnjičen da je u nedjelju, tokom noći u tom naselju hicem iz pištolja pokušao lišiti života suprugu R. Š.

Nakon što je nedjelju ujutro uhapšen, a u ponedjeljak već i ispitan u Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, Husejnović je upućen na izdržavanje kazne zatvora od jedanaest mjeseci na koju je, zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, pravomoćno osuđen krajem prošle godine, saopćili su iz Tužilaštva Brčkog.

Husejnović je također osumnjičen da je u nedjelju, 4. juna, oko 02,00 sata, u naselju Prutače, ispred stana gdje se skrivao izbjegavajući izdržavanje kazne zatvora, nakon verbalne rasprave sa svojom vjenčanom suprugom R. Š., iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na nju u namjeri da je liši života.

Sumnja se da je Husejnović, uperivši pištolj prema gornjem dijelu tijela oštećene, iz neposredne blizine ispalio jedan hitac koji je R. Š. pogodio u predjelu glave nanijevši joj teške tjelesne povrede opasne po život.

Nakon toga, on se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećena s teškim povredama glave prevezena u brčanski medicinski centar. Policija Brčko distrikta BiH ubrzo je locirala i uhapsila Husejnovića, a uz izvještaje o počinjenim krivičnim djelima predala ga je rano jutros Tužilaštvu na daljnje procesuiranje.
Nakon što je tu ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivična djela ubistva u pokušaju, i neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje, Husejnović je predan u nadležnost Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Sud ga je odmah uputio na izdržavanje zatvorske kazne od jedanaest mjeseci na koju je, zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, pravomoćno osuđen krajem prošle godine.

Također se podsjeća da je Husejnović za ista krivična djela nedavno pred istim sudom nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i pol godina. Za pokušaj ubistva poznanika N. A, hicima iz pištolja kojeg je također nelegalno posjedovao, njemu je prethodno utvrđena pojedinačna kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci.

Na prijedlog Tužilaštva, tada mu je izrečena i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta – pištolja marke CZ M70 kalibra 7,65 mm, no ova presuda još nije postala pravomoćna, budući da je obje strane mogu pobijati žalbom, navodi se u saopćenju.