Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji pucnjave na Mojmilu: Pozvao ga ispred kafića, pa ispucao tri hica

mojmilo 4
Foto: I. Kralj

Zdravstveno stanje Harisa Godinjaka (29) koji je ranjen u pucnjavi u srijedu navečer u sarajevskom naselju Mojmilo, izuzetno je teško, životno je ugrožen i pod stalnom je paskom ljekara Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a.

S druge strane, jučer je policija saslušala Fahru Kahrimana osumnjičenog da je hicima iz pištolja povrijedio Godinjaka. On je jučer sproveden u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, gdje će ga ispitati postupajući tužilac, nakon čega će mu vjerovatno biti određen 30-dnevni pritvor.

Izlaskom na mjesto događaja nakon pucnjave policijski službenici su zatekli Godinjaka koji je krkljao, jedva dajući znake života… Zatim je vozilom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je na Klinici za anesteziju i reanimaciju zadržan na daljem liječenju, piše Oslobođenje.

Prema informacijama očevidaca sa mjesta događaja, Godinjak je u srijedu navečer bio sa društvom u kafiću Twins u kojem je bilo mnogo posjetilaca, koji su tu namjeravali da gledaju fudbalsku utakmicu. Iza 20 sati neko je Harisa pozvao da izađe iz objekta, što je on i učinio.

Napolju su ga, prema riječima očevidaca, čekala dvojica mladića u trenerkama, te je između njih došlo do kratke prepirke. Iznenada je jedan od napadača izvadio pištolj i ispalio tri hica, od kojih je jedan Godinjaka pogodio u nogu, drugi ga je promašio i prošao kroz stakleni portal pored njega, a treći ga je pogodio u glavu.

Dok su se preplašeni gosti kafića počeli bacati na pod, kako bi se zaštitili, Kahriman i još jedna osoba su potrčali prema prolazu između zgrada, naspram kafića Twins i izgubili se u mraku.

Sarajevska policija je odmah, od svjedoka događaja saznala ko je izvršilac i krenula za njim u potragu. S druge strane, Kahriman je u prvi mah pomislio da policija ne zna ko je pucao na Godinjaka pa se par sati pritajio. Nakon što ga je, kako se moglo saznati, policija kontaktirala, oko 23 sata je došao u PU Novo Sarajevo i sam se predao.

Motiv zbog kojeg je pucao u Godinjaka za sada nije poznat, no, prema nezvaničnim informacijama, Godinjak je, navodno, za Kahrimana dilao drogu. Pošto je, kako se moglo čuti, Kahrimanu ostao dužan izvjesnu sumu novca, ovaj ga je potražio da namire račune…

Inače, Godinjak je u nekoliko navrata imao većih sukoba sa zakonom, i svaki put to se desilo u blizini ili na Trgu Barcelone, nedaleko od mjesta gdje je prekjučer ranjen. U aprilu 2013. iz vatrenog oružja ranio je Jasenka Jahića, prethodno je krajem aprila 2011. u Olimpijskoj ulici nožem ubo Aldina Smajkana.

I Kahrimana, kao i Godinjaka, policija povezuje sa krađama i poslovima s drogom.