Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji ubistva na Ilidži: Prodali kombi kojim su udarili Dženana Memića

ubice dzenana memica

Ljubo Seferović i njegova supruga Vasvija Sejdović te Ljubin otac Bekrija zvani Giga, a koji su, prema vlastitom priznanju, automobilom udarili Dženana Memića koji je sedam dana kasnije preminuo od zadobivenih povreda te teško povrijedili njegovu djevojku Alisu Mutap, popravili su automobil kojim su udarili par, a potom ga prodali, piše Faktor.

Ljubo i Vasvija su nakon toga pobjegli iz Sarajeva, a locirani su u Banjoj Luci, na osnovu policijske potrage, pošto su još u aprilu mjesecu identifikovani kao mogući krivci za Dženanovu smrt.

Izneseno je ovo na jučerašnjem ročištu za određivanje pritvora osumnjičenima koje je pred Rozitom Šimić, sutkinjom za prethodno saslušanje, održano u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Tužiteljica Amina Ruždić nije detaljnije izlagala tok događaja kada je u pitanju povređivanje Memića te je samo pojasnila kako su dokazi sa mjesta događaja dovedeni u vezu sa osumnjičenima.

Ljubo Seferović

Ljubo Seferović

– Iz dokaza koji su dostavljeni uz prijedlog za određivanje pritvora i to zapisnika o uviđaju proizilazi da su na mjestu nesreće pronađeni tragovi odnosno komadi stakla i plastike te uzorci krvi. Vještačenjem je utvrđeno da staklo i plastika pripadaju vozilu VW Transporter Ta4 čije je kretanje zabilježeno na nadzornim kamerama u vrijeme nesreće na pomenutom lokalitetu. Istražnim radnjama utvrđeno je da je takav automobil u to vrijeme posjedovao Seferović – kazala je Ruždić.

Ona je naglasila i kako je vještačenjem povreda oštećenih utvrđeno da su one nastale djelovanjem tupog mehaničkog predmeta. Međutim, na ročištu nije navela ono što stoji u tužilačkom prijedlogu za pritvor, a to je da su Seferović i Sejdović, nakon što su udarili automobilom Dženana i Alisu, izašli iz vozila te ih po glavi udarali palicom, a tek onda pobjegli sa mjesta događaja.

No, Ruždić je istakla kako boja koja je pronađena na mjestu nesreće odgovara boji automobila koji je u kritično vrijeme bio Ljubin. Obrazlažući kratko prijedlog tužilaštva da se osumnjičenoj trojki odredi jednomjesečni pritvor tužiteljica Ruždić je istakla kako je Seferović prilikom jučerašnjeg ispitivanja u Tužilaštvu KS priznao izvršenje krivičnog djela kao i njegova supruga Vasvija te njegov otac Bekrija.

– Iz svih ovih i drugih navoda detaljno obrazloženih u prijedlogu te dostavljenih dokaza proizilazi osnov sumnje da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret te zbog toga tražimo da im se odredi mjera pritvora – kazala je Ruždić.

Omar Mehmedbašić, advokat Seferovića i Sejdović, inače nevjenčanog bračnog para i roditelja sedmero djece, usprotivio se prijedlogu Tužilaštva te zatražio da se osumnjičeni puste na slobodu. On je obrazlažući svoje stanovište pojasnio kako su se stvari, prema priznanju njegovog klijenta i navodim tužilaštva zapravo odigrale.

[yuzo_related]

– Odbrana se protivi prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora mojim klijentima. Očigledno je da je ovaj prijedlog rađen pod pritiskom pod kojim se u posljednja dva mjeseca nalaze tužilaštvo i policija. Moji branjenici su u mom prisustvu dali iskaz te su pokazali kajanje zbog onoga što se desilo – kazao je Mehmedbašić.

On je naveo kako se nesreća dogodila kada se Ljubo upravljajući kombijem, u kojem je bila i njegova supruga, slučajno sageo da dohvati CD. U tom trenutku je udario Memića i Mutap.

– Pogriješio je, dao gas i pobjegao nakon što ih je udario. Gdje je istina jasna, tu ne treba puno riječi. Priznao je, a njegova supruga je potvrdila njegove navode. To je sve što se desilo u ovom slučaju. Međutim, ovdje nema govora o tome da su nakon što su ih udarili izašli i udarali ih nekom palicom. Upravo to stoji u prijedlogu Tužilaštva za određivanje mjere pritvora. Moj klijent nije to uradio niti je tako nešto priznao – kazao je Mehmedbašić. Da nije priznao da je Dženana i Alisu udario metalnom šipkom i nanio im teške povrede potvrdio je u sudnici i osumnjičeni Ljubo Seferović nakon konsultacija sa svojim advokatom.

Mehmedbašić je dalje naveo da je jedini očevidac svega bila Alisa Mutap čiji se iskaz poklapa sa iskazom njegovih klijenata.

– Ona je dotrčala policajcima nakon nesreće i rekla “Pomozite, udario nas je automobil koji je išao velikom brzinom”, a nije rekla “neko nas je izudarao palicama” – naveo je Mehmedbašić.

dzenan-memic1

Advokat osumnjičenog para je potom zatražio da se njegovi klijenti puste na slobodu, jer su sve priznali i jer javnost, s obzirom na privođenje osumnjičenih za Memićevu smrt, više neće biti uznemirena činjenicom da ubice nisu privedene pred lice pravde.

Prijedlogu Tužilaštva se usprotivio i Rusmir Karkin, advokat Bekrije Seferovića koji se sumnjiči da je sinu Ljubi pomogao da nakon nesreće popravi i proda automobil.

– Dijelove na automobilu je zamijenio Ljubo, a ne moj klijent pa tako nema osnova za određivanje mjere pritvora – kazao je Karkin, između ostalog.

Odluka o pritvaranju trojke bit će donesena u zakonom za to predviđenom roku.