Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dilanje droge u Sarajevu: Saudin nazvao Zebu i pitao ga “jesi dobar?”

zeba
Eldar Zeba

Predsjedavajuća vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu sutkinja Indira Jahić poništila je svoju odluku da se sasluša svjedok odbrane Sedad Vejzović, brat optuženog Saudina Vejzovića, koji se skupa sa Esadom Babićem nalazi na optuženičkoj klupi zbog toga da su bili dio grupe koja se bavila preprodajom droge.

Odluka je uslijedila nakon što je tužiteljica uočila da je ovaj svjedok prisustvovao na nekoliko suđenja. Nakon što je on i sam to priznao, sutkinja je izjavila da je odbrana trebala voditi računa o tome koje će svjedoke saslušavati, te pojasnila da je poništila prethodnu odluku o saslušanju svjedoka, jer se svjedoci ne smiju prije pojavljivati u sudnici, piše Oslobođenje.

Saudin Vejzović je potom svjedočio u svoju korist, negirajući da je drogu koju je policija kod njega pronašla 6. februara 2015. kupio od Eldara Zebe. Rekao je da je od cijele grupe upoznao samo Zebu i to u kafiću nedaleko od firme u kojoj je radio.

Odgovarajući na pitanja, Vejzović je rekao da ga je 6. februara 2015. policija zatekla kako u vozilu konzumira 0,8 grama spida, te da se nedugo prije toga susreo sa Zebom. Vejzović je rekao da je tada nazvao Zebu, koji je bio u kockarnici, pitajući ga “je l’ dobar”, misleći da li ima da mu vrati novac koji mu je dužan za usluge.

Vejzović je rekao da se sa Zebom, navodno, dogovarao o zamjeni svog audija za Zebino vozilo, te da je 14. februara 2015. u večernjim satima, sa njim i bratom Sedadom, krenuo u Konjic da se u audiju provozaju. Na pumpi u Konjicu je, kako je rekao, Zeba pogledao drugo vozilo koje su mu neki mladići prodavali, a potom su se vratili u Sarajevo. Nije znao da je Zeba tada trogovao drogom, jer kako je rekao, Vejzović se u to ne bi upuštao pošto je izgubio posao i bio u pritvoru.

Podsjetimo, Eldar Zeba i još pet osoba terete se da su od 29. oktobra 2014. do 25. marta 2015, na području Kantona Sarajevo, kao i na području HNK-a Mostar, organizovali grupu ljudi radi neovlaštene proizvodnje, držanja i prodaje opojne droge na različitim lokacijama u Sarajevu i HNK-u.

S Tužilaštvom su sklopili sporazum Zeba (osuđen na godinu i 11 mjeseci), Enis Ćosić (pristao na godinu i tri mjeseca), Elvedin Halak (dobio godinu i pet mjeseci) i Jasmin Oruč (dobio 11 mjeseci).

Na narednom ročištu, zakazanom 20. jula, biće iznesene završne riječi tužilaštva i odbrane.