Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dileri inspektorima prodali kilogram kokaina

akcija bl3

Banjalučani Mirče Kerkez (33), Srđan Velimirović (22), Nikola Gajić (22) te B. Ž. (40), koji su uhapšeni u akciji “Expert”, pali su prilikom primopredaje droge kada su prikrivenim istražiteljima MUP-a RS prodali 1,2 kilograma kokaina.

Izvor blizak istrazi otkriva da je akcija “Expert” mjesecima pripremana da bi inspektori došli do dokaza i ostvarili kontakt s dilerima, da bi potom od njih kupili manju količinu kokaina. Kao zadovoljni kupci, od osumnjičenih su tražili da im nabave mnogo veću količinu kokaina, na šta su oni i pristali.

Primopredaja droge dogovorena je u blizini jezera u Trnu kod Laktaša i osumnjičeni su uhvaćeni u policijsku zamku. Ne sumnjajući šta im se sprema, kokain je na dogovoreno mjesto donio prvoosumnjičeni Mirče Kerkez, koji se dovezao automobilom Volkswagen Passat. Čim je od kupca uzeo novac, oko 70.000 KM, opkolili su ga i uhapsili maskirani inspektori u civilu.

Kao vođa grupe tereti se Kerkez, za kojeg u policiji sumnjaju da je imao jake veze u podzemlju, kao i van granica BiH, i da je uglavnom radio naveliko. Nije se isticao po nasilnim ispadima, ali je prolazio kroz policijske evidencije. Tokom 2011. i 2012. privođen je u dvije policijske akcije zbog imovinskih delikata, ali mu ništa od toga nije dokazano. Slična situacija je i s ostalim osumnjičenim, koji su do sada uglavnom bili anonimusi u poslu s trgovinom drogom.

Kerkez, Velimirović i Gajić, nakon kriminalističke obrade, predati su Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci i na teret im se stavlja da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, za koje je zakonom zaprijećena kazna od pet do 15 godina zatvora.