Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dilerima 124 mjeseca zatvora, Fazlagić izvukao najdeblji kraj

igrac112
Arhiva

Alenu Fazlagiću, Damiru Zebi, Jasminu Brajkoviću, Harisu Prašoviću i Sanjinu Handžiću, uhapšenim u akciji kodnog imena Igrač, jučer je u Kantonalnom sudu Sarajevo izrečena kazna od 124 mjeseca zatvora zbog dilanja droge, razbojništva, posjedovanja oružja i protivpravnog lišenja slobode.

Jedinstvene kazne

Svima su izrečene jedinstvene kazne, a Fazlagić je izvukao najdeblji kraj, osuđen je na pet godina i šest mjeseci. Prašović je pristao na godinu i tri mjeseca, Handžić na godinu i 11 mjeseci, Zeba na godinu i osam mjeseci, a Brajković na godinu i tri mjeseca zatvora, piše Oslobođenje.

Presuda je uslijedila nakon što su njih petorica sklopila sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom te je presudu izrekao sudija Husein Delalić. Uoči razmatranja sporazuma, sudija Delalić je rekao da se dvoumi da li da razmatra sporazume, s obzirom na to da se radilo o relativno blagim kaznama koje su predložene osobama koje su počinile ozbiljna krivična djela i koji su i prije osuđivani. Također je tužiteljicu Šejlu Hercegliju upitao da li je i glavna tužiteljica pomno pregledala predložene sporazume jer on smatra da su preblage kazne. Na istom ročištu odbio je da se razmatra sporazum koji je sa Tužilaštvom sklopila Arnela Čakalović i njen branilac Sead Zijadić. Njen branilac je rekao da se njihov sporazum “kiseli” nekoliko mjeseci, ali da ga sudija ne razmatra, dodavši da je predložena kazna za Čakalovićevu teža od uslovnih kazni koje su već izrečene.

Fazlagić je osim u razbojništvu i protivpravnom lišenju slobode trgovca devizama Amira Linge (od kojeg je oteto 80.000 KM) bio član grupe preprodavača droge. Opravdavajući blažu kaznu, tužiteljica je navela da je on dao veliki doprinos u rasvjetljavanju krivičnog djela, pojasnivši uloge ostalih članova grupe, te da je ponudio informacije i o drugim predmetima. Policija je prateći telefonske razgovore rasvijetlila uloge pojedinih članova grupe. Tako je Zeba, koji je vlasnik autoprevozničke firme, u dogovoru sa već osuđenim Jusufom Jusićem dopremao drogu iz Nikšića u Sarajevo. Skladištio je u svoju garažu, u koju su dolazili drugi članovi grupe i preprodavali je.

Prašović je preuzimao drogu od Zebe i preprodavao je sam i posredstvom njegovog radnika Kenana Šišića Štekera. Dio droge pronađen je u kući njegove supruge Aide Begović u Buča Potoku.

Handžić je također nabavljao drogu od Zebe (uzeo pet kg amfetamina) i davao supruzi Arneli Čakalović koja ju je dalje preprodavala. Prateći razgovore, policija je saznala da su se Arnela i Sanjin posvađali jer ju je on pretukao, te se preselila kod njene majke i zaprijetila da će svu drogu predati policiji.

Džamija

Policajci koji su prisluškivali razgovore Brajkovića su obilježili pod nadimkom Džamija, te saznali da je kontaktirao s Fazlagićem i Jusićem i od njih kupio drogu za 2.000 KM.