Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dobio četiri godine zatvora jer je prijatelju dao pištolj da ubije djevojku

pistolj123

Vladimir Ćodo s Pala osuđen je na Vrhovnom sudu RS-a pravomoćno na četiri godine zatvora jer je pomogao Lazaru Čavarkapi kada je ovaj ubio 17-godišnju Sofiju Vukadin, učenicu Srednje građevinske škole na Palama.

Ranije je Čavarkapa osuđen na 12 godina jer je nakon rasprave na ulici djevojci pucao u glavu iz pištolja “tetejac”, a sada je osuđen i Ćodo.

Tajnica Vrhovnog suda RS-a, Jelena Despotović je, nakon presude Ćodi, objasnila kako je Sudsko vijeće samo potvrdilo prvostepenu presudu Ćodi koju mu je, nakon dva suđenja, izrekao Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

Kako se saznaje, njemu su izrečene dvije kazne, dobio je tri i deset mjeseci zatvora jer je pomagao pri ubistvu te pet mjeseci zbog posjedovanja pištolja, a te kazne su mu objedinjene u jedinstvenu kaznu od četiri godine.

lazar-cavarkapa

Lazar Čavarkapa

Prema navodima iz presude, Ćodo je, nakon svađe s maloljetnicom koju su išamarali, svoj pištolj dao Čavarkapi koji je potom iz njega na ulici upucao Sofiju.

Sve se dogodilo 24. marta 2013.godine oko 2.30 sati. Kako su ispričali svjedoci, kobne večeri Sofija izašla u provod s prijateljicom Gordanom Stanković. Bile su u kafiću “RC” na Palama, a po izlasku Sofija je u blizini roštiljnice “Jutro” srela bivšeg momka Srđana Kneževića s kojim se tada posvađala na ulici.
Na nesreću, njihovu raspravu čuli su Čavarkapa i Ćodo te su im prišli i počeli dobacivati, a to je Sofiju razljutilo. Nakon što im je psovkom uzvratila na dobacivanja, Ćodo joj je prišao i ošamario je.

[pull_quote_right]Kada je Sofijin bivši momak u šoku pitao Čavarkapu zašto je ubio djevojku, on je odgovorio: “Onako…”[/pull_quote_right]

Nakon njega, Sofiju je ošamario i Čavarkapa koji je potom pitao: “Hoćeš li da te ubijem?”, a uznemirena djevojka tada je odgovorila: “Ubij!”. Čavarkapa je, nakon takvog njenog odgovora, potegao Ćodin pištolj i hladnokrvno joj pucao u glavu. Kada je Sofijin bivši momak u šoku pitao Čavarkapu zašto je ubio djevojku, on je odgovorio: “Onako…”.

Kasnijim vještačenjem utvrđeno je kako je Sofija ubijena iz “tetejca”, kalibra 7,62 milimetra i to iz neposredne blizine s udaljenosti od svega 20-tak centimetara. Pucano joj je u lice i ulazna rana nalazila se na nosu, a izlazna na potiljku.

Iako su Čavarkapa i Ćodo nakon zločina krenuli bježati u Golfu 2 policija ih je pratila, a uhapšeni su kada su sletjeli s ceste na putu prema Podvitezu.

U bijegu su oni iz automobila izbacili pištolj, no istražitelji su ga pronašli nedugo nakon što su ih uhitili.

Komšije su tvrdile kako je nesreća stalno pratila porodicu Vukadin. Sofijin otac Aleksandar Vukadin ubijen 2000. godine, a godinu ranije stradao je i njegov brat Njegoš Vukadin.

“Sofijin otac ubijen je 2000. godine, a moj drugi sin godinu prije. Ubica Sofijinog oca je pobjegao iz zatvora Kula i nikad još nije uhićen” žalio se novinarima nakon prvostepene presude Sofijin djed Delivoje Vukadin. “Gasi mi se porodica – nemam nikoga”, govorio je tada djed Delivoje.