Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje zbog zlostavljanja

Dok bi ukućani spavali, 39-godišnjak lijegao kod osmogodišnjeg pastorka

nasilje-nad-djecom-djecak (1)

Kada ga je majka pitala zašto joj sve to nije ispričao, dječak je rekao da ga je bilo stid

U sarajevskom Općinskom sudu protekle sedmice je, kako Oslobođenje saznaje, počelo suđenje K. F. (identitet poznat redakciji, op.a) zbog djela bludnih radnji nad djetetom.

Ovaj 39-godišnjak, koji ranije nije osuđivan, tereti se da je od 2012. do 2015. godine u jednom sarajevskom naselju seksualno uznemiravao svog pastorka, koji je tada imao osam godina.

K. F. je, prema saznanjima Oslobođenja, u kritičnom periodu bio u vanbračnoj zajednici sa dječakovom majkom sa kojom je u međuvremenu dobio i sina. U večernjim satima bi K. F, dok bi ukućani spavali, lijegao kod osmogodišnjaka. Potom bi skidao gaćice dječaku, a zatim i sebi, te rukom dirao djetetov spolni organ i prislanjao svoj spolni organ uz analni otvor dječaka, koji iz straha nije smio ništa da učini i pravio se da spava.

Dječak je sve to trpio tri godine da bi se u jednom momentu povjerio majčinoj rodici, navodeći da se zbog svega htio i ubiti. Ubrzo je sve saznala i dječakova majka kojoj je rodica ispričala ono što je saznala.

Kada ga je majka pitala zašto joj sve to nije ispričao, dječak je rekao da ga je bilo stid. U razgovoru sa majkom on je rekao da je istina da je razmišljao da se ubije, ali da to ipak ne bi uradio.

Optuženi se u međuvremenu razveo od majke oštećenog dječaka te je zasnovao bračnu zajednicu van Bosne i Hercegovine. Njega su, kako smo saznali, uhapsili pripadnici Granične policije BiH krajem septembra ove godine, nakon čega je smješten iza rešetaka. U pritvoru je proveo 30 dana, a potom je uz mjere zabrane pušten da se brani sa slobode. Na suđenju će, najvjerovatnije iza očiju javnosti, biti salušani dječak, njegova majka, te ljekari koji su radili vještačenje maloljetnika.