Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GPBIH

Državljani BiH uhapšeni zbog krijumčarenja deset migranata

Patrola s graničnom policijom BiH u Zvorniku, mjestu na kojem preko Drine ulazi najviše migranata
22.10.2020., Zvornik, Bosna i Hercegovina - Rijeka Drina prirodna je granica izmedju BiH i Srbije, takodjer i posljednja rijeka koju migranti moraju prijeci kako bi se domogli BiH, a kasnije Hrvatske i EU. U Zvorniku i regiji granicna policija pokriva oko 130 km granice, a po sistematizaciji GPBiH trenutno nedostaje vise od 300 policijskih sluzbenika za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice i cak 1300 policijskih sluzbenika kako bi se adekvatno odgovorilo na zastitu granice u migrantskoj krizi. S ciljem nadilazenja problema kadrovske ne popunjenosti, kontinuirano se kao ispomoc GPBiH angaziraju policijski sluzbenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Drzavne agencije za istrage i zastitu BiH, te Ministarsvo unutrasnjih poslova Republike Srpske. Prema podaci IOM-a u BiH je ove godine uslo 13,350 migranata, a prema podacima GPBiH, oni su odvratili 10,449 migranata i otkrili 35 kaznenih djela "krijumcarenje ljudi". S dolaskom jeseni, tranzit migranata iz Srbije u BiH je sve manji zbog hladnog vremena i visokog vodostaja Drine, ali migranti se vracaju u Srbiju, zbog boljih prihvatnih centara. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Čamac, motor i vozilo, koji su korišteni kao sredstvo izvršenja kaznenog djela, novac i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Zvornik u ponedjeljak su na području općine Bratunac, u mjestu Kriva Drina, spriječili su krijumčarenje migranata.

Krijumčarenje je spriječeno prilikom nadzora državne granice, kada su pripadnici ove jedinice uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Nakon što su zaustavili čamac u njemu su zatekli deset osoba afroazijskog porijekla, i to tri muške, jednu ženska odraslu osobu te šestero djece.

Prema naredbi dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, osumnjičene osobe koje su upravljale čamcem, državljani BiH, P.S. (2001.) i S.S. (1988.), lišeni su slobode i protiv njih će Tužiteljstvu BiH biti dostavljen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu “krijumčarenje osoba”.

Čamac, motor i vozilo, koji su korišteni kao sredstvo izvršenja kaznenog djela, novac i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.

Daljnji rad nad krijumčarenim migrantima, koji su izjavili da dolaze iz Afganistana (9) i Irana (1) nastavit će pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.