Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dušan Zekanović optužen za krijumčarenje robe preko Drine

tuziteljstvo bih

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv optuženog koji se tereti za krivična djela krijumčarenje i sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dušana Zekanovića, rođenog 1973. godine u Zenici, državljanina BiH.

Zekanović se tereti da je zajedno s još dvije osobe 23.08.2016. godine, na obali rijeke Drine u mjestu Jahovac, općina Bijeljina, vršio utovar prethodno prokrijumčarene veće količine robe s područja Srbije u teretno motorno vozilo, u čemu je otkriven i spriječen od službenika Granične policije BiH (GPBiH).

Nakon počinjenja krivičnog djela optuženi je prilikom zaustavljanja od službenika Granične policije BiH, odbio stati na znak te krenuo prema policajcu kojeg je udario u predjelu glave, od čega je policajac zadobio lakše tjelesne povrede.

U optužnici se navodi da je optuženi Zekanović nakon napada na policajca ušao u navedeno vozilo, isto stavio u pogon i krenuo, kako bi se dao u bijeg s dijelom prokrijumčarene robe koja se nalazila u pomenutom vozilu, nakon čega se policijski službenik podigao, uskočio u zadnji dio teretnog vozila te nakon borbe sa optuženim uspio izvaditi pogonski ključ iz brave vozila i isto zaustaviti.

Pregledom unutrašnjosti transportnog vozila pronađene su tri crne PVC vreće s tekstilnom robom, a na obali rijeke Drine još pet vreća ukupne vrijednosti od 13.884,42 KM.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.