Crna hronika

općinski sud sarajevo

Dvojac osuđen na zatvorske kazne zbog lažne dojave o bombi

30/11/2022

Optuženi se terete da su 5. jula 2022. godine u 10 sati i 50 minuta iz automobila, vozeći se naseljem Čengić Vila, lažno prijavili da je postavljena bomba u Vrhovnom sudu FBiH

Nakon prihvatanja Sporazuma o priznanju krivice, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Eldina Kuku i Almina Osmanovića zbog krivičnih djela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje.

Osuđeni su na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po šest mjeseci, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Optuženi se terete da su 5. jula 2022. godine u 10 sati i 50 minuta iz automobila, vozeći se naseljem Čengić Vila, lažno prijavili da je postavljena bomba u Vrhovnom sudu FBiH.

– Optuženi Osmanović pozvao je na broj “122” i dežurnom policijskom službeniku u Operativnom centru MUP-a KS, rekao: “Bomba u Vrhovnom sudu i brzo će pući!”, i prekinuo telefonski poziv. Nakon toga su optuženi zajedno uništili mobilni telefon i SIM karticu – saopćeno je.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, 7. jula su pronašli i uhapsili Kuku i Osmanovića.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.