Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo hnk

Dvojac uhapšen u taksiju ostaje u pritvoru, tokom pretresa stana pronađeno i oružje

hapsenje mostar3 (1)

Za to krivično djelo se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna

Na prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 16. juna ove godine određen je jednomjesečni pritvor Đenanu Goliću (1977.) iz Mostara zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, krivično djelo “posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga” te krivično djelo “nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari” i Adnanu Mušanoviću (1980.) iz Mostara zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Đenan Golić se sumnjiči da je 13. juna ove godine u Mostaru od nepoznate osobe nabavio određenu količinu materije koja asocira na drogu heroin, a koja je od strane policije zaplijenjena prilikom kontrole taksi vozila, u količini od 1.080 komada u obliku “pizeva”, kao i jedna plastična bočica sa nepoznatim sadržajem koji asocira na opojnu drogu.

Izvršenim pretresom stana u Ulici Muje Pašića broj 39 u Mostaru, koji koristi osumnjičeni, 14. juna pronađena je jedna automatska puška “crvena zastava”, jedan metalni okvir od navedene automatske puške s 27 komada pripadajuće municije, kao i dva komada metalnih okvira od automatske puške sa 57 komada municije, jedan vojni nož od automatske puške te 11 komada metalnih okvira koji pripadaju automatskoj pušci, a koje je osumnjičeni neovlašteno držao suprotno odredbama Zakona o oružju i streljivu u HNK-u.

13.06.2020., Mostar – U policijskoj akciji uhicene su tri osobe na sjevernom izlazu iz Mostara. Denis Kapetanovic/PIXSELL

Adnan Mušanović se sumnjiči da je 13. juna ove godine, kao korisnik stana na adresi Bafo naselje br.6/I, stavio na raspolaganje prostorije stana, a radi uživanja opojne droge heroin i radi njenog pakiranja u pvc paketiće, kako bi se tako upakirana droga mogla od strane osumnjičenog Đenana Golića dalje prodavati korisnicima opojne droge, navode iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Općinski sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenima jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo, a za to krivično djelo se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona u suradnji sa kantonalnim MUP-om nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu, stoji u priopćenju.