Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Orašja i Odžaka

Dvojica sudija udaljena od vršenja dužnosti zbog postupka za primanje dara

Iz Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona nam je potvrđeno da je ovu optužnicu potvrdio Općinski sud u Gradačcu

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća udaljio je od vršenja dužnosti sudije Momira Đošanovića iz Općinskog suda u Orašju i Jozu Anđića iz Kantonalnog suda u Odžaku, koji su uz advokata Mirka Lukića optuženi za primanje dara i drugih oblika koristi te za pomaganje, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kako se navodi u optužnici potvrđenoj u septembru u Općinskom sudu u Gradačcu, tokom 2020. godine Đošanović i Anđić su, kao postupajuće sudije u parničnim postupcima, po njima poznatom prethodnom dogovoru, zahtijevali i uzeli za sebe dar za donošenje sudskih odluka, svjesni da na taj način pribavljaju za sebe protupravnu imovinsku korist.

Iz Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (UDT VSTV) za BIRN BiH su naveli da su oni udaljeni od vršenja dužnosti sudije do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka.

“Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine je, postupajući po službenoj dužnosti, protiv sudija iz Vašeg upita podnio zahtjev za udaljenje od vršenja dužnosti sudije, što je odlukom komisije Vijeća i usvojeno, odnosno produženo privremeno udaljenje i do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka. Ranije je usvojen zahtjev Ureda za udaljenje do okončanja istrage”, navodi se u odgovoru UDT-a.

Prema optužnici, Đošanović je, “poslije zaprimanja predmeta u kojem je tuženi M. D. i preduzeće ‘P. V.’d.o.o. D. D., radi isplate novčanog iznosa od 233.827,14 KM, i znajući da je sudija Općinskog suda u Orašju J. R. zaprimio predmet sa istim pravnim osnovom u kojem je bio tuženi također M. D., radi isplate novčanog iznosa od 315.961,10 KM, sredinom maja 2020., prilikom susreta sa M. D. u ugostiteljskom objektu ‘Grčki restoran’ u Šamcu, zahtijevao od njega novac za sudske odluke u ovim postupcima”.

“Na način da je pokazivao rukama i prstima radnju prebrojavanja novca, obećavajući pritom M. D. da će pronaći način da se tužbe protiv njega riješe u njegovu korist”, navodi se.

Nakon što su donesene obje presude kojima su odbijeni tužbeni zahtjevi da tuženi M. D. i poduzeće “P. V.” d.o.o. D. D. isplati novčane iznose, Đošanović je u uredu advokata Mirka Lukića u Šamcu od M. D. ponovno zatražio novčani iznos od 8.000 do 10.000 KM, kojim bi bili počašćeni i on i navodno sudac J. R.

Kako se dalje navodi u optužnici, nakon što je Anđić, kao sudija Kantonalnog suda u Odžaku učestvovao u vijećima u žalbenim postupcima u obje navedene presude u kojima su potvrđene prvostepene presude, Đošanović je u februaru ove godine u svome uredu u Općinskom sudu u Orašju, na upit M. D. da se izjasni koji točno iznos novca očekuje da mu preda, naveo “manji”, misleći na 8.000 KM i zahtijevajući da mu ga preda samo preko advokata Lukića.

Nakon toga, M. D. je zatraženi novac preuzeo iz novčanih sredstava Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upakiranih u bijelu i plavu kovertu, te je koverte s novcem 12. marta 2021. u ugostiteljskom objektu “Obala” u Šamcu predao Lukiću.

“Pa je 13. marta 2021. Đošanović po dogovoru došao u advokatsku kancelariju Lukića i preuzeo od njega taj novac u kovertama, govoreći pri tome da dio tog novca ‘mora dati i Jozi, jer im je on odlučivao’, a potom istoga dana pozvao Anđića da se nađu. Kada su se po dogovoru i susreli u ugostiteljskom objektu u ‘Bingu’ u mjestu Šamac, Đošanović mu je predao plavu kovertu u kojoj se nalazilo 3.500 KM, rekavši mu da je to novac od M. D., a koji novac u plavoj koverti je Anđić i uzeo i odnio sa sobom, a drugu kovertu sa iznosom od 3.500 KM Đošanović je zadržao za sebe”, navodi se u optužnici.

Advokat Lukić je, kako stoji u optužnici, 12. i 13. marta ove godine u Šamcu pomagao Đošanoviću da primi dar za sebe i drugoga, a s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, dio tog novca u iznosu od 1.000 KM zadržao za sebe.

Iz Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona nam je potvrđeno da je ovu optužnicu potvrdio Općinski sud u Gradačcu.

BIRN BiH je ranije pisao o tome kako VSTV godinama nije donio odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost sudije ili tužioca za počinjene prekršaje “prihvatanje poklona ili nagrada”.