Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Serijski ubica

Edin Gačić će biti sahranjen o trošku države

gacic

Jedno od pitanja na koje nema odgovora je i ko će naslijediti imovinu koju je Gačić imao u Banjaluci

Serijski ubica Edin Gačić najvjerovatnije će biti sahranjen na sarajevskom groblju Bare.

– Obzirom da se danima niko ne javlja da preuzme tijelo pokojnika, Gačić će biti sahranjen o trošku države – izjavio je izvor Srpskainfo blizak Tužilaštvu KS u Sarajevu.

Jedno od pitanja na koje nema odgovora je i ko će naslijediti imovinu koju je Gačić imao u Banjaluci.

Podsjetimo, Gačić je ubijen 12. februara nakon devet dana skrivanja u jednoj od najvećih potraga za odbjeglim kriminalcem na teritoriji BiH.

Prvo je 4. februara u jutarnjim satim u blizini Konjica Gačić ubio Sauda Sultanovića, tako što je u njega ispalio više hitaca, pa ga zatim izbo nožem, nakon čega je pobjegao.

Spora reakcija bezbjednosnih službi omogućila je Gačiću nekoliko sati prednosti.

Pet dana kasnije u mjestu Suhodol, Gačić je hicima iz automatske puške ubio policajca Mahira Begića.

Tijelo Begića pronašao je njegov kolega kada je došao da preuzme smjenu u objektu Federalne uprave policije. Do dolaska hitne pomoći Begić je preminuo od zadobijenih povreda.

Gačić je nekoliko mjeseci nakon okončanja rata u BiH ubio saborca iz odreda El mudžahid Ismeta Gunića, takođe Banjalučanina. Osuđen je na 8 godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne Gačić je stekao pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. avgusta 2002. godine otišao do stana svoje majke Sifete u Ulici Envera Šehovića u Zenici i u majku hladnokrvno ispucao dva hica, a zatim je u više navrata izbo nožem.

Policija je ubicu uhapsila nekoliko dana kasnije, a Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina dugotrajnog zatvora. Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.