Sud BiH

Eldin Karamehmedović sporazumno priznao krivicu za međunarodni promet drogama

sud bih

On se predao u oktobru ove godine, te pred postupajućim tužiocem priznao da je sudjelovao u međunarodnom prometu narkotičkih sredstava

Optuženi Eldin Karamehmedović, rođen 1982. godine u Sarajevu, državljanin R Njemačke, optužen za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, u prisustvu advokata, u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo za koje se tereti i potpisao sporazum o priznanju krivice.

Nakon što je Sud BiH za optuženim Eldinom Karamehmedovićem raspisao potjernicu 2013. godine, on se predao u oktobru ove godine, te pred postupajućim tužiocem priznao da je sudjelovao u međunarodnom prometu narkotičkih sredstava.

On je priznao da je izvršio neovlašteni promet opojne droge psihotropne supstance „PIROVALERON“ koja je bila teška dva kilograma, čiji je promet zabranjen u BiH.

Optuženi je, u dva navrata, pakete upakovane od po jedan kilogram te droge uputio avionskom pošiljkom s područja Njemačke za preuzimanje opojne droge u Sarajevu, a po ranijem dogovoru s presuđenim Muradbegović Adnanom, koji je u tome bio spriječen i uhapšen od policijskih službenika SIPA-e, a optuženi Eldin Karamehmedović od tog trenutka bio nedostupan organima gonjenja BiH.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predloženo izricanje kazne zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporedne novčane kazne od 10.000 KM.

Sporazumnim priznanjem optuženi se obavezao na svjedočenje o svim činjenicama koje su mu poznate u drugim predmetima, a koji se vode pred pravosudnim institucijama BiH.

Predložena kazna u skladu je s ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela.

Oduzeta opojna droga bit će uništena u zakonskoj proceduri.

Sporazum o priznanju krivice proslijeđen je Sudu BiH na odlučivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.