Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bosanska krupa

Elvis i Fahreta lagali da im je sin bolestan, skupili 138.300 KM

novac marke
Foto: Arhiv
Ilustracija

Sud je po prijedlogu Tužilaštva izrekao mjeru kojom se optuženima oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 138.300,97 KM

Općinski sud u Bosanskoj Krupi nepravosnažno je osudio vanbračne supružnike Elvisa Sadrija (32) i Fahretu Bećirević (27) iz Bosanske Krupe jer su lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu veći broj lica da vrše uplate na ime humanitarne pomoći za liječenje njihovog malodobnog sina kojemu liječenje nije bilo potrebno.

Kako se navodi u prvostepenoj presudi, tako su skupili i u svoju korist potrošili 138.300,97 KM.

Na navedeni način vanbračni supružnici su počinili krivično djelo prevare.

Oduzima im se 138.300,97 KM

Sud je prvooptuženom Sadrija Elvisu izrekao kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci, te mu istovremeno uz njegov pristanak kaznu zatvora zamijenio radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 70 radnih dana. Drugooptuženoj Bećirević Fahreti izrečena je uvjetna osuda u trajanju od 6 mjeseci zatvora s rokom provjeravanja od 2 godine.

Sud je po prijedlogu Tužilaštva izrekao mjeru kojom se optuženima oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 138.300,97 KM.

“Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u postupku dokazalo da su vanbračni supružnici ovu prevaru izvršili u periodu od 01. januara 2015. godine do 14. februara 2023. godine služeći se društvenim mrežama, te da je na takav način na njihove privatne transakcijske račune izvršeno ukupno 2398 uplata fizičkih i pravnih lica”, navodi se u presudi, penosi Tužilaštvo USK.

Na ovu presudu optuženi imaju pravo žalbe.

Poznat kao prevarant

Sadrija je postao poznat kao prevarant i na njega su mnogi upozoravali putem društvenih mreža.

Iz Centra za socijalni rad u Bosanskoj Krupi, gdje živi Sadrija, su upozrili na prevaru prije nekoliko godina. Naveli su da su Elvis i njegova nevjenčana supruga Fahreta Bećirević više puta objavljivali brojeve žiro računa i fotografije djece i tako stekli određenu imovinsku korist.

“Sve troje djece, za koju oni navode da su bolesna i da su im potrebna sredstva za liječenje, smještena su u Ustanovu za zbrinjavanje maloljetne djece. Jedno je smješteno odmah po rođenju, jer je majka izjavila da nema uslova da ga prihvati, a ostalo dvoje djece je odvedeno uz asistenciju policije zbog grubog zanemarivanja i zapostavljanja”, saopštili su 2018. godine iz Centra za socijalni rad Bosanska Krupa.

Još tada je protiv Sadrije i Bećirević pokrenut krivični postupak. No, nastavili su objavljivati apele za posebnu hranu, CT snimanja, ogrijev za zimu itd.