Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evo koje četiri marke automobila lopovi najviše kradu u RS-u

kradja_automobila

Vozila marke “volkswagen”, “audi”, “BMW” i “mercedes” najčešće su bila na meti lopova tokom prošle godine u Republici Srpskoj, pokazuju podaci entitetske policije.

Ipak, smanjen je broj krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila za 2,4 posto (ili za tri slučaja) u odnosu na 2016. godinu, kada je bilo prijavljeno 126.

Lani je pronađeno i vlasnicima vraćeno ukupno 105 automobila od kojih je 75 otuđeno na teritoriji Republike Srpske, 22 su ukradena na teritoriji Federacije BiH i osam za koja je potragu raspisao Interpol.

Od prijavljena 123 krivična djela u 2017., 111 krađa vozila su počinile nepoznate osobe, od kojih je rasvijetljeno 58 i dva izvršena u prethodnim godinama.

Koeficijent ukupne rasvijetljenosti ovih krivičnih djela iznosi 57,6 posto, a koeficijent po nepoznatom počiniocu 53,1 posto, navodi se u izvještaju o radu MUPRS-a u 2017. godini.

Od prijavljenih 49 teških krađa automobila, 46 su počinile nepoznate osobe, od kojih je rasvijetljeno 15 ovih krivičnih djela. Osim njih, rasvijetljena su i dva slučaja koja su izvršena u prethodnim godinama.

Lani su prijavljene i 33 krađe vozila, 41 krivično djelo oduzimanje motornog vozila, od kojih je rasvijetljeno njih 25.

Osim ovih krivičnih djela izvršene su i teške krađe vozila u pokušaju (19), krađe vozila u pokušaju (1), prikrivanje (6), iznuda (1), falsifikovanje isprava (49), navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja (5), utaja (4), osiguranička prevara (3) i lažno prijavljivanje krivičnog djela (6).