Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Faruk Balijagić i njegov sin predati Tužilaštvu

faruk-balijagic1

Advokat Faruk Balijagić i njegov sin Ado Balijagić danas su predani Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo, gdje će biti saslušani pred postupajućim tužiteljem.

Balijagići su uhapšeni u utorak nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, a zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela – podstrekavanje na krivično djelo ubistva, razbojništva i teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

 

 

faruk-balijagic2

Njihov branitelj, advokat Mirnes Ajanović, međutim, smatra da u ovom slučaju postoji dovoljno elemenata koji ukazuju na to da se radi o neosnovanoj prijavi protiv njegovih klijenata.

– Sinoć su bile istražne radnje prikupljanja izjava, obrade izvještaja MUP-a Kantona Sarajevo i vrlo profesionalno i korektno je vođen postupak – kazao je Ajanović novinarima, neposredno nakon što su njegovi branjenici pristupili Tužiteljstvu radi davanja iskaza na spomenute okolnosti.

Naveo je da su, prema informacijama kojima raspolaže, dvije osobe – Eldan Žigović i Adnan Maglić prijavili Faruka Balijagića da je on podstrekavao Nebojšu Glavaša i Eldana Žigovića da ugroze Adnana Maglića, podsjećajući da se radi o osobama koje su odranije poznate organima gonjenja, te koje su bile klijenti advokata Balijagića.

faruk-balijagic3

– Nakon što je Nebojša Glavaš tražio od Faruka Balijagića novčanu pomoć da se zaštiti od Adnana Maglića, koji mu je, navodno, prijetio, tražeći da mu posudi novac za pištolj, Faruk je to odbio i 4. septembra prijavio sva tri ta lica glavnom tužitelju Tuzlanskog kantona s obavještenjem da oni namjeravaju izvršiti međusobni obračun – dodao je.

Ajanović je ustvdio da nema nijednog materijalnog dokaza da su njegovi klijenti odgovorni za bilo kakvo djelo, navodeći da je u međuvremenu izvršen pretres pokretne i nepokretne imovine Faruka i Ade Balijagića, te da ništa nije nađeno kao osnov.

Najavio je, istovremeno, da će iz razloga što se to za što se njegovi klijenti terete, navodno, dešavalo u kancelariji Faruka Balijagića, tražiti da se isključi nadležnost Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo i da se delegira stvarno i mjesno nadležno Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona, pozivajući se na odredbe Zakona o krivičnom postupku.

Ajanović je mišljenja “da se u ovom slučaju ne radi o tome da su njegovi klijenti izvršili bilo šta negativno, nego o pretpostavci da mogu nešto uraditi”.

– Treba istaći da je Faruk Balijagić poznat kao advokat koji oštro, žestoko i otvoreno kritikuje predstavnike izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti i može se smatrati da iza svega stoji moguća “odmazda” – ustvrdio je advokat Ajanović.