Crna hronika

Podignuta optužnica

Ferdo, Oli i Dalibor tokom pljačke ubili Austrijanku, pa pobjegli u BiH

19/06/2019
Foto: Ilustracija

Sva trojica optuženih su ranije osuđivani

Tužiteljstvo BiH u suradnji sa partnerskim institucijama iz Austrije, podiglo je optužnicu protiv trojice državljana BiH, koji su sudjelovali u izvršenju kaznenog djela, uslijed čijih posljedica je smrtno stradala državljanka Austrije, nakon čega su pobjegli u BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Feralda Gučanina Gazibarića zvanog Ferdo, rođenog 1972. godine u Travniku, Olivera Sivonjića zvanog Oli, rođenog 1970. godine također u Travniku, te Dalibora Ivančevića rođenog 1975. godine u Banjoj Luci.

Sva trojica optuženih su ranije osuđivani.

Optuženi se terete da su u proljeće 2011. godine, došli na područje Republike Austrije, te zajedno sa još dvije osobe, pristupili organiziranoj kriminalnoj skupini, osnovanoj radi izvršenja teških kaznenih djela razbojničkih i provalnih krađa u kuće i stanove građana Austrije, radi ostvarenja velike nezakonite imovinske koristi.

Prilikom provalne krađe dana 20. aprila 2011. godine, nakon što su nasilno ušli u kuću u kući austrijske državljanke Elisabeth F. u mjestu Gosau, Austrija, te činili razbojničku pljačku, optuženi su vezali navedenu staricu koja se uslijed buke probudila, te je ostavili vezanu i začepljenih usta sa tkaninom, kako ne bi mogla dozivati pomoć, što je dovelo do smrti austrijske državljanke.

Optuženi se terete za kazneno djelo udruživanja radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. KZ BiH i razbojnička krađa iz članka 288. KZ FBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.