Crna hronika

uhapšene tri osobe

FUP u Čapljini i Širokom Brijegu zaplijenio tri kile amfetamina i heroina

12/11/2021

Sva osobe se sumnjiče da su određeno vremensko razdoblje u cilju sticanja protivzakonite imovinske koristi za sebe i druge, neovlašteno nabavljale i stavljale u promet opojne droge

U operativno-taktičkoj akciji “Bum” koju su službenici Federalne uprave policije (FUP) odradili na području Čapljine i Širokog Brijega pronađeno je oko tri kilograma tvari koja svojim izgledom asocira na opojne droge amfetamin i heroin.

FUP je u saradnji s Policijskom upravom Čapljina u utorak, 10. novembra, pod nadzorom Tužiteljstva HNK, na području Čapljine uhapsio dvije osobe J. P. (1974.) i V. P. (1991.) iz Ljubuškog, koje se sumnjiči da su počinile krivično djelo “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Čapljini, policijski službenici FUP-a obavili su pretres iznajmljenog objekta koji neprijavljeno koriste spomenute osobe te je tom prilikom pronađeno oko jedan kilogram tvari koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu amfetamin, te određena količina tvari koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu heroin, mobilni telefoni i SIM kartice, kao i drugi predmeti koji će se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

U nastavku akcije sljedećeg dana FUP je u saradnji s Policijskom upravom Široki Brijeg, pod nadzorom Tužiteljstva ZHK, uhapsio osobu inicijala I. K. (1985.) osumnjičenu da je počinila krivična djela “nedozvoljena proizvodnja i distribucija opojnih droga” u Širokom Brijegu, kao i krivično djelo “nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”.

I. K. je višestruki povratnik u počinjenju krivičnih djela u zemljama Evropske unije, odakle je deportiran u Republiku Hrvatsku, naveli su iz FUP-a.

Postupajući po nalogu Općinskog suda u Širokom Brijegu, policijski službenici FUP-a pretražili su pokretne i nepokretne objekte koji se koriste na području općine Široki Brijeg i pronašli oko dva kilograma tvari koja sliči na opojnu drogu heroin, ručnu bombu te vatreno oružje s osam metaka, dva mobitela sa SIM karticama, koji će se koristiti kao dokaz u krivčnom postupku.

Osoba uhapšena u Širokom Brijegu će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a u Mostaru, u zakonskom roku biti predana u nadležnost Tužiteljstva ZHK, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Sva osobe se sumnjiče da su određeno vremensko razdoblje u cilju sticanja protivzakonite imovinske koristi za sebe i druge, neovlašteno nabavljale i stavljale u promet opojne droge.

Akcija je izvedena nakon poduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentiranju krivičnih djela.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.