Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji zločina

Gačić je od policajca uzeo pištolj, u njega je pucao iz neposredne blizine!?

policija gacic

Edin Gačić osumnjičen je za ubistvo policajca FUP-a, koje se dogodilo nadomak Tarčina u večernjim satima 9. februara

Potraga za odbjeglim Edinom Gačićem još uvijek traje, a policija je u nekoliko navrata postupala po prijavama građana, potvrđeno je jutros iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Policija apeluje na građane da ukoliko imaju informaciju gdje Gačić boravi ili posjeduju bilo kakvu informaciju koja bi mogla voditi ka pronalasku osumnjičenog da sve jave Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo.

”Policija radi po dojavama, gdje je bila dojava tu je i policija. Mediji su objavili fotografiju i vijest o potrazi je došla do svakog”, kratko je kazala Suvada Kuldija, portparolka MUP-a.

Iz Tužilaštva KS, ali i MUP-a KS poručuju da su sve raspoložive snage na nogama, i da je veliki broj policijskih agencija uključen u potragu za Edinom Gačićem. Između ostalih MUP KS, FUP, MUP HNK, Srednobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, te pripadnici OSE i MUP-a RS.

Edin Gačić osumnjičen je za ubistvo policajca FUP-a, koje se dogodilo nadomak Tarčina u večernjim satima 9. februara. Policija za njim traga od prošle sedmice zbog ubistva kod mjesta Podorašac kod Konjica.

U nastradalog policajca pucano je iz neposredne blizne, od čega je nastradali policajac zadobio povrede u predjelu glave i prsa.

Izvor blizak istrazi je potvrdio i da je ubica od policajca tom prilikom uzeo pištolj i pripadajuću miniciju.

O Edinu Gačiću, trenutno najtraženijem bjeguncu i ubici policajca Mahira Begića u Suhodolu, kao i mještanina Podorašca Sauda Sultanića, još od 2017. godine su bile obaviještene mnoge institucije i agencije.

Na adrese centara za socijalni rad u Sanskom Mostu i u Banja Luci, te na adrese policijskih agencija u RS-u i Federaciji BiH, a u skladu s odredbama 6. jula 2017. godine KPZ Bihać je poslao pismo u kojem institucije obavještava da se osuđeni Edin Gačić, s mjestom prebivališta u Banjoj Luci otpušta sa izdržavanja zatvorske kazne.

Gačić je otpušten 26. jula 2017. godine s izdržavanja kazne zatvora. U otpustnom pismu stoji da je presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina t mu je izrečena mjera sigurnosti obavezno psihijatrijskog liječenja zbog počinjenog ubistva. No, 2003. mu je ova mjera ukinuta.

Presudom od 3. februara 2003. izrečena mu je kazna zatvora od 20 godina zbog ubistva, a Vrhovni sud mu je tu kaznu preinačio na 18 godina. U 2004. došlo je do još jedne presude Kantonalnog suda Sarajevo, kojom su preinačene prethodno te je on osuđen na jedinstvenu kaznu od 19 godina i 11 mjeseci.

Ponovo mu je osigurana obaveza liječenja u psihijatrijskog bolnici. Nadalje, kako stoji u otpusnom pismu, evidentni su psihijatrijski problemi osuđenog. Istaknuto je da boluje od poremećaja ličnosti, šizoidnog paranoidnog tipa, te da je boravkom na odjelu KPZ-a došlo do evidentnog ispoljavanja abnormalnosti ličnosti sa svim elementima paranoidne slike.

Policija u potrazi za Gačićem pretresla napušteni Dom penzionera