raspisane potjernice

Gdje se kriju opasni kriminalci Ivan Kožul i Marko Bilić?

KOZUL MAKACA

Makača je pravomoćno, presudom Vrhovnog suda FBiH od prije godinu, zbog razbojništva osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Zapadnohercegovačkog kantona su, prema naredbi Općinskog suda Široki Brijeg, raspisali potjernicu za Ivanom Kožulom zvanim Trpko (37), rođenim u Zagrebu, s prebivalištem u Knešpolju, Široki Brijeg, inače državljaninom BiH.

Kako je navedeno na stranici MUP-a, on je optužen za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u stjecaju s nedopuštenim držanjem oružja ili eksplozivnih tvari.

Optuženi Kožul se nije pojavljivao na ročištima, nakon čega je izdat nalog za raspisivanje potjernice.

Kožul je uhapšen prije nešto više od godinu u nastavku akcije „Bum“, koju su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Širokom Brijegu, izveli pripadnici Federalne uprave policije.

Pretresom prostorija koje je koristio tada su pronađeni: dva kilograma heroina, jedna ručna bomba, vatreno oružje s osam metaka, kao i dva mobilna telefona sa SIM karticama.

Uprkos tome, kao i činjenici da je riječ o višestrukom povratniku u vršenju krivičnih djela u zemljama Evropske unije, u Općinskom sudu Široki Brijeg odbili su prijedlog Tužilaštva ZHK o određivanju pritvora Kožulu.

Između ostalog, Kožul je 2008. godine uhapšen na graničnom prijelazu Bregana kada mu je u vozilu pronađeno 30 kilograma heroina, koji je, kako je to priznao, namjeravao prokrijumčariti u Španiju.

Zanimljivo je da je, prema naredbi Općinskog suda Široki Brijeg, raspisana potjernica i za Markom Bilićem zvanim Makača (34), rođenim u Čapljini, a s prebivalištem u mjestu Lisice kod Ljubuškog.

Makača je pravomoćno, presudom Vrhovnog suda FBiH od prije godinu, zbog razbojništva osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu.

Prema optužnici Tužilaštva ZHK, on se teretio da je, zajedno s Draganom Miloševićem, u decembru 2013. godine u Ljubuškom izvršio razbojništvo nad domarom u tamošnjoj srednjoj školi. Nakon što su ga istukli u hodniku škole od njega su uzeli 20.000 KM u raznim apoenima.

Također, Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je optužnicu Tužilaštva HNK protiv Makače zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela iz člana 340., stav 2., a u vezi s krivičnim djelom razbojništvo. U vezi s tim krivičnim djelima uhapsili su ga pripadnici FUP-a u septembru 2020. godine.