Crna hronika

“Golfom” udario divlje konje, vozač i suvozač ozlijeđeni, dva konja uginula

30/08/2018

Saobraćajna nesreća s većom materijalnom štetom u kojoj su dvije osobe ozlijeđene dogodila se u srijedu navečer oko 22 sata, na magistralnoj cestu M15, u mjestu Šujica.

Do nesreće je došlo kada je vozač “Golfa”, 25-godišnji J. S. iz Tomislavgrada, automobilom udario dva divlja konja, saznaje se iz MUP-a Kantona 10.

Vozač J. S. i suvozač, 34-godišnji E. Z. iz Zenice prebačeni su u Kantonalnu bolnicu Livno gdje su im konstatirane lakše tjelesne ozljede, a konji su uginuli.

Iz kantonalnog MUP-a upozoravaju kako se slična nesreća dogodila dva dana ranije, nekoliko kilometara dalje, na prijevoju Borova glava, kada je vozač Mercedesa udario divljeg konja. Od razbijenog vjetrobranskog stakla suvozačica u tom vozilu zadobila je lakše tjelesne ozljede.

Livanjski divlji konji, koji obitavaju na obližnjim pašnjacima, često u potrazi za hranom i solju dolaze to prometnice Livno – Šujica što stvara velike probleme vozačima, posebno u noćnim i jutarnjim satima kada je vidljivost slabija.

Planinarsko ekološko društvo Borova glava iz Livna više puta je upozoravalo građane da ne ostavljaju hranu i sol za konje uz saobraćajnicu, jer time privlače divlje životinje te u opasnost dovode sudionike u saobraćaju, ali i same konje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.