Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Goran Nižić osuđen za organizovani kriminal, ide u zatvor i mora platiti 20.000 KM

novac-pare-cbbih

Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 20.2.2017. do 17.8.2017. godine

Sud Bosne i Hercegovine je u predmetu Goran Nižić (izdvojen iz predmeta Danilo Cicović i drugi), nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, donio presudu kojom je optuženi Goran Nižić oglašen krivim za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i krijumčarenjem i osuđen na jednu godinu i jedan mjesec. Kao sporedna, izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 20.000 KM.

Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 20.2.2017. do 17.8.2017. godine.

Od optuženog se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to novac u iznosu od 20.000 KM i predmeti koji su ranije privremeno oduzeti od optuženog.

Optuženi Goran Nižić je oglašen krivim što je kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, imovinu za koju je znao da je pribavljena počinjenjem krivičnog djela teška krađa, držao, raspolagao njom, vršio njen prijenos i na drugi način prikrivao njenu prirodu, izvor, kretanje i vlasništvo, a takva imovinska korist je pribavljena počinjenjem krivičnog dijela na teritoriji oba entiteta, te preko carinske linije prenosio robu veće vrijednosti i bavio se prenošenjem robe preko carinske linije izbjegavajući mjere carinske kontrole, saopćeno je iz Suda BiH.