Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud u Tuzli

Goran Ramić na suđenju Berizu Kabiloviću: Sve je bilo u redu do sporne fotografije

ramic kabilovic

U svom svjedočenju Ramić, koji je dugo godina radio kao izbacivač u tuzlanskim kafićima, sa Berizom i ekipom je bio u korektnom odnosu, sve do trenutka kad se fotografisao sa osobom bliskom Mersedu Hadžiću Švicarcu

Čitanjem optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i ispitivanjem prvog svjedoka jučer je počelo suđenje Berizu Kabiloviću i još trojici njegovih saučesnika koji se terete za organizirani kriminal u vezi sa većim brojem drugih krivičnih djela, među kojima su pokušaji ubistva, iznuda, nasilničko ponašanje i prodaja droge, piše Oslobođenje.

Proces koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Tuzli, a kojim su obuhvaćeni još i Armin Halilović, Amir Lisičić i Adnan Požegić, počeo je dvosatnim čitanjem optužnice, a okončao ispitivanjem prvog svjedoka optužbe Gorana Ramića.

Podsjećamo, ova četvorka je uhapšena krajem prošle godine u akciji u kojoj je tada privedeno čak četrnaest osoba osumnjičenih da su u periodu od 2014. do decembra 2019. godine u kriminalnoj organizaciji koju je organizirao i vodio Beriz Kabilović u Tuzli, počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s drugim krivičnim djelima. Prema optužnici, Kabilović i članovi njegove grupe su, između ostalog, dogovarali, planirali i pripremali likvidacije svojih “neprijatelja”, među kojima je bio i svjedok Goran Ramić.

U svom svjedočenju Ramić, koji je dugo godina radio kao izbacivač u tuzlanskim kafićima, sa Berizom i ekipom je bio u korektnom odnosu, sve do trenutka kad se fotografisao sa osobom bliskom Mersedu Hadžiću Švicarcu, za kojeg se Kabilović hvalio da ga je otjerao iz grada.

– Prvo sam se fotografisao sa Nerminom Nakičevićem, a potom smo zajedno sa Nerminom, Benis Nurković i ja smo otišli u Švicarsku i tamo sreli Merseda i napravili fotografiju s njim. Nakon toga su krenule prijetnje, praćenja i u konačnici pokušaj mog ubistva, kazao je Ramić.

Ubistvo Ramića bilo je organizovano u maju prošle godine ispred porodične kuće u naselju Paša Bunar, međutim, Ramić se nakon što je na njega ispaljeno nekoliko metaka, izvukao sa lakšom povredom. Iako je svjedočio na okolnosti ovog pokušaja ubistva, nije mogao reći ko je za ovo odgovoran.

– Beriz, Elvis Hamzić i ta ekipa su me pratili, bilo je tu različitih prijetnji, ali ja ne mogu reći tačno ko je to naredio. Ono što znam sigurno jeste da mi je Hamzić nakon te pucnjave zapalio auto, kazao je Ramić.

Ramić je jučer svjedočio i o vezama mnogobrojnih “vojnika” u gradu sa organizovanom grupom Beriza Kabilovića, koja je uglavnom radila na iznudama bilo kroz reketiranje u kafićima i privatnim preduzećima, bilo kroz direktna zastrašivanja pojedinaca za koje su znali da su imali novca.

Tako je ova organozovana grupa osumnjičena da je reketirala barem četrdeset poslovnih objekata, u koje bi došli nudeći usluge svoje zaštitarske agencije “Wolves” (vukovi). Ukoliko bi vlasnik odbio, oni bi u narednih nekoliko dana došli u kafić, izazvali nered, porazbijali inventar i verbalno prijetili, te se ponovo vratili sa ponudom da štitte taj kafić. Sa vlasnikom bi potpisivali ugovor o 24-satnoj zaštiti, ali u realnosti u tim objektima nisu uopšte provodili vrijeme, osim kada su dolazili besplatno da jedu i piju. Reket se po jednom objektu kretao od 100 KM do 1.700 KM, a na ovaj način su “zaradili” najmanje 123 hiljade KM. Među reketiranim objektima su bile čak i ćevabdžinice, ali i građevinska preduzeća.

U optužnici su navedena i dva slučaja kada je Kabilović sa svojim saučesnicima na osnovu fiktivnog duga od pojedinaca za koje su znali da imaju novac tražili da im daju po nekoliko hiljada KM. U jednom slučaju se radilo o osobi koja je radila u Afganistanu, za koju je Kabilović čuo da ima novca, te od koje su kasnije tražili da im od svake plate izdvoji određenu sumu novca.

Branioci četvorice optuženih jučer nisu iznijeli uvodne riječi, ali je Beriz Kabilović zatražio izuzuzeće tužiteljice Ganijete Arifhodžić, optužujući je da protiv njega vodi montirani proces.

Od ukupno 14 osoba privedenih zajedno sa Kabilovićem, trenutno se sudi njima četvorici u jednom postupku, te Elvisu Hamziću u odvojenom postupku, ali je on trenutno nedostupan organima gonjenja. Ostali su zaključili sporazum o priznanju krivice, piše Oslobođenje.