Granični policajac koji je krao lične stvari putnika ide u zatvor

sarajevski aerodrom (12)

Apelaciono vijeće Državnog suda drugostepenom presudom osudilo je službenika Granične policije Aleksandra Pekića na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Pekić je prvostepenom presudom, koja mu je izrečena u aprilu, osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja, a u Sudu BiH su naveli da je Apelaciono vijeće kao neosnovanu odbacilo žalbu njegove odbrane, dok je žalba Tužilaštva BiH uvažena, pa je kazna preinačena na godinu zatvora.

Uz zatvorsku kaznu, prvostepenom presudom Pekiću je izrečena mjera zabrane vršenja dužnosti u trajanju tri godine od pravosnažnosti presude.

Prema ranijim navodima Državnog tužilaštva, Pekić je početkom 2016. kao službenik Jedinice granične policije – vođa tima pasoške kontrole na sarajevskom aerodromu, u namjeri sticanja protuzakonite imovinske koristi, iskoristio položaj tako što je prilikom izvršavanja službenih dužnosti postupao protivno odredbama zakona, pravilnika i uputstava Granične policije BiH.

Iz Tužilaštva BiH su također ranije naveli da je Pekić, prilikom pretresa osobnih stvari putnika, u više navrata otuđivao novac koji se nalazio u prtljagu putnika, javlja BIRN-Justice Report.