Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Hamzi Čardakliji određen jednomjesečni pritvor

Federalna uprava policije – FUP – Denis Kapetanovic Pixsell

On se tereti da je, koristeći svoje znanje iz oblasti informacionih tehnologija, putem interneta, na inotranom internet-serveru i portalu za razmjenu poruka, iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD, kao i prijetnje oružanim napadom i poduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti na području Kantona Sarajevo

Studentu elektrotehnike, kojeg su pripadnici FUP-a uhapsili zbog prijetnji na internetu da će počiniti masovna ubistva, određen je pritvor.

“Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenom u predmetu Hamza Čardaklija, donio je 7.6.2022. godine rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH te je osumnjičenom Hamzi Čardakliji određen pritvor koji može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do
5.7.2022. godine. Pritvor je određen zbog postojanja kako općih tako i posebnih zakonskih razloga za određivanje pritvora propisanih članom 132. stav 1. tačka c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKPBiH), odnosno zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti.
Hamza Čardaklija osumnjičen je da je počinio krivično djelo terorizam iz člana 201. stav 5. tačke i) i a) u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH)”, stoji u saopćenju za javnost Suda BiH.

Uhapšen je na Alipašinom Polju u Sarajevu, a sumnjiči se za krivično djelo terorizam. Pomoć u hapšenju Čardaklije pružile su policijske agencije Interpol, Europol, ali i američki FBI.

Čardaklija je ostavio komentar na engleskom jeziku na platformi za videoigre „Discord“, s prijetećom porukom koju su FBI i Interpol odmah prijavili bh. agencijama. On je napisao “Ja ću to uraditi” ispod jednog od komentara gdje se u prepisci spominjao masakr u SAD u kojem su ubijena djeca.

On se tereti da je, koristeći svoje znanje iz oblasti informacionih tehnologija, putem interneta, na inotranom internet-serveru i portalu za razmjenu poruka, iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD, kao i prijetnje oružanim napadom i poduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti na području Kantona Sarajevo – rečeno je iz Tužilaštva BiH.