Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općinski sud u Sarajevu

Hatić sve priznao, traži od Suda da mu oslobodi suprugu

lejla hatić
FOTO: avaz.ba
Lejla Hatić

Petorku je zbog prevare nadležnima prijavio Igor Kamočaji, a osumnjičeni su navodno zajedno sa još nekim osobama krali i iz jedne prodavnice u BBI centru u Sarajevu

Općinski sud u Sarajevu danas nije donio odluku o prijedlogu Tužilaštva KS o produženju pritvora osumnjičenima Mirzi Hatiću, njegovoj supruzi Lejli, Hilmiji Gariboviću, Kemalu Trli i Nihadu Škori.

Tužiteljica Amina Ruždić kazala je kako je istraga prema osumnjičenima proširena na pojedine osumnjičene i to zbog sumnje da su počinili krivična djela prevare i teške krađe. Tužiteljica je kazala da Tužilaštvo ostaje u cijelosti kod prijedloga da se svim osumnjičenim produži pritvor za još dva mjeseca.

“S obzirom da je istraga u ovom predmetu izuzetno obimna i da Tužilaštvo radi na identifikaciji pojedinaca koji su krali zajedno sa ovom grupom, nismo uspjeli okončati istragu u proteklih mjesec dana. Zbog toga predlažemo produženje pritvora za dva mjeseca”, kazala je Ruždić.

Prijavio ih Igor Kamočaji

Petorku je zbog prevare nadležnima prijavio Igor Kamočaji, a osumnjičeni su navodno zajedno sa još nekim osobama krali i iz jedne prodavnice u BBI centru u Sarajevu.

Sudskom vijeću se obratio i prvooptuženi Mirza Hatić, koji je kazao:

“Ja sam kriminalac, priznao sam da sam rekatario Mirzu Dadića i u FUP-u i u Tužilaštvu. Sve priznajem. Osudite me, ali pustite moju suprugu na slobodu. Ona nije kriva. Supruga mi je govorila da će me moje gladne oči doći glave i to mi se i dogodilo, pa sada plaču i moja punica i moja majka”, kazao je Hatić.

Sudu se obratila i supruga Mirze Hatića, Lejla Hatić.

“Zatvorite me u sobu, ali samo da budem s mojom djecom. Ne znam zašto sam ovdje. Ako nemate milosti prema meni, imajte prema mojoj djeci”, rekla je Hatićeva supruga plačući.

Njen advokat Faruk Balijagić Vijeću je prezentirao i nalaz neuropsihijatra Alme Bravo – Mehmedbašić u kojem se navodi da je njegova klijentica zbog hapšenja u depresiji, te da je anskiozna zbog razdvojenosti od dvoje maloljetne djece.

Kao i da ta razdvojenost od majke može imati posljedice i po djecu.

Usprotivili se prijedlogu Tužilaštva

Branioci osumnjičenih su se usprotivili prijedlogu i tražili da se njihovim klijentima ukine pritvor, a eventualno odrede mjere zabrane.

“Protivimo se prijedlogu Tužilaštva i tražimo od Vijeća da ukine pritvor mom klijentu. Ali ako Vijeće i odredi pritvor mom klijentu, tražimo da mu se dozvole posjete roditelja u pritvoru”, kazao je Mehmedbašić, i zatražio ukidanje pritvora i njegovom klijentu Kemalu Trli.

Podsjećamo, Hatić i ostali uhapšeni su u akciji specijalaca Federalne uprave policije zbog reketiranja privrednika Mirze Dedića od kojega su iznudili oko 150.000 eura u više navrata i u različitim vremenskim periodima.

Nakon okončanja pretresa Vijeće će nakon razmatranja prijedloga kako Tužilaštva tako i odbrane u zakonom predviđenom roku donijeti odluku o pritvoru za osumnjičenu petorku.