Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraga protiv žrtve

Hoće li se Osmanu Mehanoviću iz Bratunca suditi jer je pretučen?

osman mehanovic
Foto: Screenshot/ FTV

U ljeto prošle godine uz gnusne nacionalističke psovke i uvrede na javnom mjestu u Bratuncu, tri maloljentika srpske nacionalnosti pretukla su devetnaestogodišnjeg Bošnjaka Osmana Mehanovića

Osman Mehanović iz Bratunca, pretučen je prije devet mjeseci, uz nacionalističke uzvike. Trojica napadača nikada nisu procesuirana. Šta radi Okružno tužilaštvo Bijeljine i postupajuća tužiteljica? Dok su novinari Federalne televizije istraživali to, otkrili su da je formiran poseban predmet protiv Mehanovića. Umjesto procesuiranja napadača, u najavi istraga protiv žrtve. Hoće li mu suditi jer je pretučen?

U ljeto prošle godine uz gnusne nacionalističke psovke i uvrede na javnom mjestu u Bratuncu, tri maloljentika srpske nacionalnosti pretukla su devetnaestogodišnjeg Bošnjaka Osmana Mehanovića. Počinioci su tada identifikovani, a s obzirom da je riječ o maloljetnicima, postupak je prebačen u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

„Ne volim što je tako, ali moram da kažem da je ovaj napad bio na nacionalnoj osnovi. Meni je jako žao što u 21. vijeku postoji još mržnja među ljudima, a to je na našem području, u ovako malo gradu jako zastupljeno“, rekao je Mehanović.

Od napada na Mehanovića prošlo je devet mjeseci. Pomaka nema. Postupajuća tužiteljica nikada nije procesuirala napadače. U borbi za pravdu Mehanovićev advokat podnio je protiv nje prijavu Uredu disciplinskog tužioca.

“Smatramo da je bez razloga odugovlačila s istragom. Od Ureda disciplinskog tužioca zahtijevali smo i da ispita da li je bilo pritisaka na postupajućeg tužitelja od nadređenih ili bilo koga drugog da se ova istraga odvija ovako sporo”, navodi Mustafa Alić, advokat Osmana Mehanovića.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini novinari FTV-a saznaju da su u ovom predmetu, kako navode, proveli sva neophodna vještačenja, prikupili izjave i druge dokaze:

“Oštećeni je u svojoj izjavi naveo da nije prepoznao ko mu je nanio tjelesne povrede, pa je shodno tome Tužilaštvo naložilo nadležnoj policijskoj stanici da provede radnju prepoznavanja. Kako taj policijski izvještaj još nije stigao u Tužilaštvo, postupajući tužilac je urgirao da se navedena radnja u što kraćem roku provede kako bi se donijela tužilačka odluka prema prijavljenim maloljetnim licima.”

“Svi znamo kako se to desilo, a samo Tužilaštvo ne zna. Smatramo da je to produkt nemara i nezainteresovanosti za ovaj predmet”, ističe Alić.

Umjesto procesuiranja napadača, u najavi istraga protiv žrtve – Osmana Mehanovića. Iz Tužilaštva u Bijeljini naglašavaju da postoje osnovi sumnje da je Mehanović počinio krivično djelo – tjelesna povreda na štetu maloljetnih lica, te da je formiran poseban predmet u kojem će biti provedena istraga. Mehanovićev advokat na to kaže, da ako prođe još maksimalno tri mjeseca, može se očekivati da će Osmanu Mehanoviću biti suđeno zato što je pretučen.

I dok traju prijave i istrage i dalje je otvoreno pitanje kakva se poruka šalje Bošnjacima u RS-u, kada tamošnja vlast i dalje nijemo posmatra i ne sankcioniše slične događaje. U proteklih nekoliko godina evidentirano je više od 30 napada na Bošnjake u povratničkim mjestima. Adekvatna reakcija nadležnih u RS-u i dalje izostaje.