Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fup

Identificirane dvije osobe koja su prijetile krvoprolićem u školi u Donjem Vakufu

fup policija
Ilustracija: Fena

Asistenciju prilikom realizacije akcije pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz FUP-a

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUPSBK), a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva SBK su identificirali i locirali dvije maloljetne osobe iz Donjeg Vakufa.

Oni su putem e-maila uputile prijetnju da će izvršiti krvoproliće u Mješovitoj srednjoj školi u Donjem Vakufu.

Asistenciju prilikom realizacije akcije pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz FUP-a.

Isak posjetio Gimnaziju i Mješovitu srednju školu u Živinicama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak boravio je danas u službenoj posjeti školama Javna ustanova “Gimanzija Živinice“ i Javna ustanova “Mješovita srednja škola Živinice“, na poziv vijećnika u Gradskom vijeću grada Živinice Muhidina Čauševića i rukovodstva obrazovnih ustanova.

Ministar Isak je sa direktoricom Gimanzije Živinice Jasnom Srabović i direktorom Mješovite srednje škole Živinice Edisom Čikušićem razgovarao o sigurnosnim izazovima kojima su izloženi mladi, saopćeno je iz FMUP-a.

Srabović i Čikušić upoznali su ministra Isaka o sve učestalijim lažanim dojavama o postavljenim bombama u navedenim školama. Srabović je kazala da je dojava o postavljenoj bombi bila i prije nekoliko dana, što je treća dojava u posljednje vrijeme. Istakla je da su učenici obje škole evakuisani i da je kontradiverzionim pregledom (KDZ) utvrđeno da se radi o lažnoj dojavi.

– Potrebno je raditi na edukaciji učenika i nastavnog osoblja u smislu preventivnog djelovanja na sprečavanju pojave lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama te podizanju nivoa svijesti o štetnosti ovakve vrste protivpravnog ponašanja, kao i svim posljedicama koje ova krivična djela mogu imati – kazao je Isak.

Također, ministar je istakao da vjeruje da će predmetni slučajevi biti ubrzo okončani s obzirom da Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona asistenciju pruža Federalna uprava policije Federalnog MUP-a koja raspolaže kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetima.