Inspektor FUP-a koji je počinio ubistvo prosječne je intelektualne sposobnosti

tabakovic ubistvo

Suspendirani mlađi inspektor FUP-a Haris Tabaković, koji je optužen da je u aprilu prošle godine ubio Firzetu Bodven – Halkić, je osoba prosječne intelektualne sposobnosti i koja ima sve karakteristike simulativnog profila ličnosti.

Navela je ovo jučer u obrazloženju nalaza i mišljenja psiholog Mirjana Musić na suđenju Tabakoviću u sarajevskom Kantonalnom sudu, koja je u sudnici saslušana po prijedlogu obrane.

Na pitanje Tabakovićevog odvjetnika Muhidina Kape, Musić je potvrdila da je sa neuropsihijatrom doktorom Omerom Ćemalovićem radila timsko vještačenje optuženog po nalogu Kantonalnog tužiteljstva, te su nalaz dostavili prošle godine. Musić je jučer ispričala da je na osnovu ispitivanja i testova došla do zaključka kako kod optuženog nema faktora i znakova psihotičnog poremećaja, da je Tabaković tom prilikom ‘lijepo’ surađivao, te da posao kojim se bavi podrazumijeva redovno psihološko ispitivanje, koje mu nije strano.

Tabaković, kako je dodala, sebe u svakoj situaciji doživljava kao žrtvu, a njegov razvojni put, kako je sam opisao, je bio složen.

“Radi se o osobi koja je niskog praga tolerancije u odnosu na frustraciju. Vrlo lako reagira na nepravdu i na nešto što je njemu uvrjedljivo” ispričala je Musić.

Na pitanje tužitelja Jasmina Džaferovića zašto je u zaključku nalaza navedeno da je optuženi bio u burnoj vezi koju su obilježile jednostrane frustracije, kada su vještaci imali iskaze svjedoka koji su navodili da je frustrirajuće ponašanje bilo obostrano, Musić je odgovorila da je to izjavio sam Tabaković.

Rekla je pri tome i da je u svom zaključku navela da se radilo o emotivnoj, složenoj i vrlo konfliktnoj vezi. Odvjetnik Kapo je potom Vijeću uložio ovaj nalaz, ali i iskaz koji je u Tužiteljstvu dao doktor Ćemalović, na što je tužitelj Džaferović prigovorio prvo zbog činjenice da se Musić ne nalazi na stalnoj listi sudskih vještaka, a zatim i zbog kontradiktornosti u samom nalazu.

Predsjedavajuća Vijeća Jasmina Begić nastavak suđenja je zakazala za 5. septembar, kada je planirano da Tabaković svjedoči u svoju korist. Nakon njegovog svjedočenja, pojasnio je odvjetnik Kapo, i u ovisnosti od tog iskaza će odlučiti da li će pozivati svjedoke i ulagati materijalne dokaze.

Tabakovića optužnica tereti da je ubio Bodven – Halkić, sa kojom je ranije bio u vezi, 13. aprila prošle godine u njenom stanu u ulici Bajrama Zenunija na broju 2 u naselju Alipašino Polje.

Na Tabakovićevo inzistiranje, kako je navedeno u optužnom aktu, oštećena je pristala da optuženi dođe u njen stan. Nakon kraće prepirke u stanu, dok su se nalazili u hodniku okrenuti licima jedno prema drugome, Tabaković je u namjeri da je liši života, iz službenog pištolja glock kalibra 9 milimetara koji je zadužio i nosio sa sobom, ispalio četiri hica koja su Bodven pogodila u grudni koš i stomak.

Kada je Firzeta pala leđima na pod, Tabaković joj je u grudni koš i stomak ispalio još dva hica iz pištolja, a oštećena je od zadobivenih ozljeda preminula na mjestu.