Inspektor MUP-a: Seferović prvo negirao, a onda otkrio gdje je i kome prodao kombi

ljubo seferovic
Ljubo Seferović

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića piše agencija Patria.

jučer su svjedočili Alma Seferović i Emina Bošnjaković, te inspektor MUP KS Edin Grabovica.

Alma Seferović je svjedočila o tome gdje je bila u noći 8. februara 2016. godine. Ona je odgovarajući na pitanje tužioca Merisa Ćate kazala da joj je tu noć oko 20 ili 21 sat njen brat Vehbija Seferović doveo djecu i ostavio ih kod nje, a otišao je sa suprugom i još jednim djetetom. Ona je kazala da se javio za nekih sat i po i rekao da je sletio s puta. Potvrdila je da tu noć nije čula šta se desilo na Velikoj aleji već tek poslije te noći.

Na pitanje da li je znala gdje se nalazi Ljubo Seferović (s kojim je u rodbinskim vezama djeca od dvije sestre) Alma je kazala „po Njemačkoj i Banja Luci“. Također je kazala da nije dolazio kod njih jer su u svađi od ranije.

Alma je dodala da je kod njih kući dolazio drugooptuženi Bekrija Seferović koji je kazao da ako neko od policije bude pitao za Ljubu da ne kažu s kojim kombijem je dolazio. Potvrdila je da je to bilo oko Đurđevdana (6. maj).

Druga je svjedočila Emina Bošnjaković, supruga Vehbije Seferovića koju je ispitivala tužiteljica Emina Ruždić.

Bošnjaković je kazala da joj je optuženi Ljubo Seferović rođak od muža. Ona je opisivala događaj iz noći 8. februara 2016. godine kada se sa suprugom Vehbijom automobilom vraćala iz pekare u Sokolović Koloniji da su se u Velikoj aleji susreli sa kombijem Ljube Seferovića, ali da nije vidjela ko je bio s njim.

– Tačno pored hotela Casa Grande, mi smo išli prema Otesu. Kombi je išao iz pravca Vrela Bosne – kazala je svjedokinja koja je kazala da je kombi bio „tinta“ boje.

Ona je kazala da su nedugo poslije vidjeli momka kako leži i policiju. Zaustavili su auto i njen muž Vehbija je pitao treba li pomoć, na šta je policija rekla da produži jer stiže Hitna pomoć.

Svjedokinja je opisivala šta je vidjela iz automobila te je rekla da su policajci sa „baterijom gledali razbijene farove“ (na ulici ostaci plastike op.a.).

Njih dvoje su s djetetom išli prema Otesu ali su sletjeli s puta u blato gdje su ostali cijelu noć do jutra kada je došla šlep služba.

Na pitanje advokata optuženih Rusmira Karkina da li je vidjela ko vozi kombi s kojim su se mimoišli i da li su radila oba svjetla, svjedokinja je kazala da su oba svjetla radila i da su bila upaljena duga svjetla.

Treći svjedok Edin Grabovica je inspektor MUP KS koji je objasnio kakvi tragovi su pronađeni na licu mjesta 8. februara, kako su došli do Ljube Seferovića, kombija…

Grabovica je kazao da je 11. februara 2016. godine upoznat sa slučajem od 8. februara kao i da je došlo do promjene iskaza svjedoka.

– Na licu mjesta pronađeni su krvni tragovi, zelene materije kao lak, plastika koja je odgovarala VW kombiju T4 – kazao je svjedok koji je tokom svog iskaza kazao da je vještak sklapajući pronađene dijelove plastike utvrdio da se radi o kombiju T4 godište 1996. ili 1997.

On je kazao i da su se provjeravale sve informacije koje su dobijali, pa i ona da sa cijelim slučajem ima veze bivši momak Alise Mutap, Mirza Ploskić ali da su utvrdili da se on ne može dovesti u vezu sa događajem. Također inspektor Grabovica je kazao da su imali i informacije da je te noći 8. februara bilo lica sa palicama koje su policajci pronašli ali se nisu mogli dovesti u vezu sa događajima na Aleji.

Dalje su nastavili raditi s onim što je nađeno na licu mjesta.

– Dobili smo informaciju da izvjesni Ljubo Seferović koristi transporter zelene boje. Njegov otac Bekrija Seferović nam je rekao da je on na području Banja Luke. Provjeravali smo i dalje vozila na području KS koja bi mogla odgovarati opisu ali nisu se mogla povezati sa mjestom događaja.

Inspektor je potvrdio i da su pregledani video snimci sa nadzornih kamera sa Kuvajtske ambasade i kuće Šerifa Konjevića, dok video nadzor na Casa Grande nije radio.

– Analizom je utvrđeno da je jedno vozilo bilo Vehbije Seferovića svijetle boje. U pravcu Vrela Bosne prolazi kombi vozilo u 22:31:36 sati koje za razliku od drugih vozila koja se pojavljuju na snimku prolazi dva do tri puta brže od drugih – kazao je inspektor.

S obzirom da nisu mogli pronaći Ljubu Seferovića, raspisana je potraga sa ciljem pronalaska te je stupljeno u kontakt sa policijom u Banja Luci.

– Krajem mjeseca maja imali smo informaciju da se Ljubo nalazi u KS i pronalazimo ga na lokalitetu Ilijaša. Negirao je sve i rekao da je pod utjecajem alkohola. Izbjegavao je potvrditi da je imao zeleni kombi. Lišili smo ga slobode – kazao je inspektor.

Advokat Karkin prekinuo je prigovorom svjedočenje Grabovice i kazao da tužilac nezakonito pokušava unijeti iskaz optuženog. Sudija Igor Todorović je odbio prigovor. Tužilac Ćato je preformulisao pitanje te je upitao svjedoka koja su dalja saznanja bila za kombi.

Svjedok je kazao da je Ljubo dobrovoljno rekao gdje se nalazi kombi, kome ga je prodao.

– Oduzeli smo kombi po naredbi suda. Kazao je gdje je kupio šoferšajbnu koje je dijelove skinuo. Pokazao je gdje je kupio boju. Sve to je uradio do 10. 11. februara – kazao je svjedok ističući da je bila vrlo specifična boja kombija i nijansa tamne zelene boje.

Svjedok je kazao da su videosnimci pregledani u vremenskom intervalu od 21:50 do 22:40 i da ih je on pregledao desetine puta. Inspektor je kazao da su privodili i Vehbiju Seferovića ali da je prošao poligrafsko testiranje i pušten je na slobodu. On je potvrdio da je Vehbiji Seferoviću oduzet automobil zbog neplaćenih kazni a koji je iznajmio od rent-a-car agencije Zijada Mutapa, oca Alise Mutap.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. januar.