Inspektor Tabaković bio je smanjeno uračunljiv kada je ubio Firzetu Bodven

haris tabakovic

Haris Tabaković, suspendovani inspektor FUP-a bio je bitno smanjeno uračunljiv 13. aprila 2015, u vrijeme ubistva Firzete Bodven, naveo je jučer u svom nalazu sudski vještak neuropsihijatar doktor Omer Ćemalović pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu.

Branilac optuženog, advokat Muhidin Kapo zatražio je timsko vještačenje Tabakovića koje su uradili Ćemalović i psiholog Mirjana Musić.

– U vrijeme izvršenja djela, optuženi je bio pod uticajem alkohola. U organizmu je imao 1,48 promila alkohola i to četiri sata i 15 minuta nakon događaja, što je srednje teško opijajuće stanje. U vrijeme izvršenja djela je bio u stanju privremene duševne poremećenosti uzrokovane afektivnim ponašanjem, što ga je dovelo do frustrirajuće situacije. Sposobnost da shvati značenje svojih postupaka bila je bitno smanjena, rekao je Ćemalović, dodajući da optuženi nije otišao u stan oštećene da počini ubistvo.

firzeta2

Bodven i Tabaković

Ćemalović je naveo da se za bitno smanjenu uračunljivost odlučio zbog stanja u kojem se optuženi našao u vrijeme izvršenja djela, te jer je, prema iskazu optuženog, bio u burnoj vezi sa ubijenom. Vještak je odgovarajući na pitanja rekao da je Tabaković reagovao u afektu, koji sužava stanje svijesti.

Tužiteljica Jasmina Iftić je uložila prigovor na ovaj nalaz jer je Ćemalović u tim vještaka koji će uraditi nalaz angažovao Musićevu koja se ne nalazi na stalnoj listi sudskih vještaka.

Predsjedavajuća Vijeća Jasmina Begić nastavak suđenja je zakazala za 18. juli.
Podsjetimo, Firzeta Bodven ubijena je u njenom stanu na Alipašinom Polju nakon prepirke sa Tabakovićem.