Crna hronika

UIO

Inspektori oduzeli krijumčarenu tekstilnu i duhansku robu u vrijednosti od 304.000 KM

13/07/2022

Vrijednost privremeno oduzete robe u ovim operativnim akcijama se procjenjuje na 304.000,00 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva “Sektor” i na putnoj komunikacioji Tuzla-Kalesija oduzeli su raznu krijumčarenu tekstilnu i duhansku robu u vrijednosti od 304.000 KM.

U operativnoj akciji kodnog naziva „Sektor“ ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje prekršaja i krijumčarenja iz regionalnog centra UIO u Tuzli izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od tri fizička lica sa područja RC Tuzla (Živinice, Banovići) za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Naime, ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih privrednih subjekata izvršili su istovremenu provjeru prometa i porijekla roba na 3 lokacije i tom prilikom pronašli 3823 komada tekstilnih proizvoda količinu robe (majice, haljine, trenerke, pantalone) za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provedbu propisa RC Tuzla u suradnji s policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska stanica Zapad, na putnoj komunikaciji Tuzla-Kalesija izvršili su pretres kod 2 lica. Tom prilikom pronašli su 3800 paklica cigarete koje nisu bile obilježene na zakonom propisan markicama UIO, niti je za iste postojala zakonom propisana dokumentacija.

Vrijednost privremeno oduzete robe u ovim operativnim akcijama se procjenjuje na 304.000,00 KM.

Predmetna roba je privremeno oduzeta, a protiv pet fizičkih lica bit će poduzete zakonom predviđene mjere i radnje pred nadležnim pravosudnikm organima. U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.