Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inspektorici pet mjeseci zatvora zbog primanja mita od 2.000 KM

zatvor-ilustracija88
Ilustracija

Okružni sud u Banja Luci osudio je inspektoricu Poreske uprave Republike Srpske Ljiljanu Petković na pet mjeseci zatvora zbog primanja mita.

Uz kaznu zatvora od pet mjeseci, Petković je izrečena novčana kazna od 5.000 konvertibilnih maraka (KM) i zabrana obavljanja poslova inspektora dvije godine od pravosnažnosti presude, javlja Birn.

Presuda je izrečena nakon što je Petković sklopila sporazum sa Republičkim tužilaštvom i priznala krivicu da je primila mito u iznosu od 2.000 KM.

Sudija Pane Gavrić je rekao da prihvata sporazum o priznanju krivice jer postoji dovoljno dokaza za krivicu Petkovićeve.

Republički tužilac Goran Glamočanin je pojasnio da je dogovorena kazna u sporazumu u okviru zakona.

„Radi se o mlađoj osobi koja do sada nije osuđivana. Ona je priznanjem krivice doprinjela ekonomičnosti postupka, što je sve uzeto kao olakšavajuća okolnost. Novčana kazna joj je izrečena jer je djelo počinila iz koristoljublja, kao i zato što je bila službeno lice“, rekao je Glamočanin.

Nakon što je priznala krivicu, Petkovićeva je kratko rekla da se kaje za sve što je uradila.

Prema presudi, ona je uzela mito od majke vlasnika restorana „Maršal“ u Kozarskoj Dubici. Petkovićeva je ovaj restoran kontrolisala od 4. do 8. septembra prošle godine.

„Prilikom kontrole u poslovanju ona je pronašla određene nedostatke i nepravilnosti, odnosno neizdavanje fiskalnih računa. Međutim, i pored toga nije izdala prekršajni nalog vlasniku, niti je izrekla mjeru zabrane obavljanja djelatnosti poreskog obveznika što joj je bila obaveza“, navedeno je u presudi.

Ona je naknadno, kako se navodi u presudi, od majke vlasnika „Maršala“ u jednom restaranu primila kovertu sa novcem kako ne bi obavila svoj posao.

Petkovićevu su uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske 13. septembra prošle godine.