Okružni sud u Doboju

Irnes Bajrić osuđen na osam godina zatvora zbog seksualnog odnosa sa djevojčicom

873×400 (1) (1)

U presudi se navodi da su žrtvu upoznali još prethodne godine na istom mjestu, te da su znali da ide u šesti razred osnovne škole

Irnes Bajrić (24) iz Zavidovića osuđen je u Okružnom sudu u Doboju na osam godina zatvora zbog seksualnog odnosa sa 13-godišnjom djevojčicom.

On je krivično djelo počinio sa Elmedinom Talićem i Adnanom Hasanovićem koji su ranije, također, pravosnažno osuđeni na po osam godina zatvora. Optužen je i Mirza Marušić kome je Vrhovni sud RS ukinuo osuđujuću presudu i predmet vratio na novo suđenje.

Sve se odigralo u avgustu 2017. godine kada su optuženi imali seksualni odnos maloljetnicom, iako su znali da još nije napunila ni 14 godina.

Zločin se dogodio tokom Ilindanskog zbora u dobojskom selu Kožuhe. Optuženi su radili u luna parku na ringišpilu, na kome su prodavali karte za vožnju. U presudi se navodi da su žrtvu upoznali još prethodne godine na istom mjestu, te da su znali da ide u šesti razred osnovne škole. Navodi se i da ih je vlasnik luna parka upozoravao da “ne petljaju sa balavicom” i da je pokušavao da ih odvrati od neprimerenog odnosa s devojčicom riječima: “Koliko godina, toliko zatvora”.

Inače, cijeli slučaj je otkriven tek nakon što je djevojčica posumnjala da je trudna, te se povjerila u školi koju pohađa. Ispostavilo se da nije bila u drugom stanju, ali je pokrenuta istraga i trojica osumnjičenih uhapšeni su u aprilu 2018. godine.

Irnes Bajrić je tada bio nedostupan istražnim organima, jer se nalazio na privremenom radu u inostranstvu. Za njim je raspisana Interpolova potjernica na osnovu koje je uhapšen i izručen pravosuđu BiH.