Inspektor FUP-a Haris Tabaković zbog ubistva osuđen na 16 godina zatvora

haris tabakovic

Haris Tabaković (44), inspektor Federalne uprave policije (FUP) osuđen je na 16 godina zatvora zbog ubistva Firzete Halkić (49) u stanu na Alipašinom Polju koje se desilo  13. aprila 2015. godine.

Izricanju presude prisustvovale su porodice ubijene i optuženoga.

Sutkinja Jasmina Begić rekla je da će se Tabakoviću u izrečenu kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru, a koji mu je ujedno produžen.

Podsjetimo, Firzeta Bodven – Halkić je u aprilu prošle godine preminula od povreda koje su joj nanesene hicima iz vatrenog oružja koji su je pogodili u grudni koš i stomak.

„Smrt je nasilna, a uočeno je pet prostrijelnih rana grudnog koša i stomaka, te ustrijelna rana na lijevom boku. Svih šest ozljeda su okarakterizirane kao po život opasne. Na lijevoj šaci je također, konstatirano nagnječenje, što predstavlja laku tjelesnu ozljedu“, istaknuto je tokom suđenja.

Pored pet prostrijelnih i ustrijelne rane, vještak je prilikom obdukcije uočio još nekoliko lakih ozljeda na tijelu ubijene, a radi se o krvnim podljevima čela i nadlaktice, te nagnječenjima kože nosa, koje ozljede su, prema Sarajlićevim riječima, nastale nekoliko dana ranije.

U optužnici stoji da je Bodven, na Tabakovićevo inzistiranje, pristala da optuženi dođe u njen stan.

Nakon kraće prepirke u stanu, dok su se nalazili u hodniku okrenuti licima jedno prema drugome, Tabaković je u namjeri da je liši života, iz službenog pištolja glock kalibra 9 milimetara koji je zadužio i nosio sa sobom, ispalio četiri hica koja su Bodven pogodila u grudni koš i stomak. Kada je Firzeta pala leđima na pod, Tabaković joj je u grudni koš i stomak ispalio još dva hica iz pištolja, a oštećena je od zadobijenih ozljeda preminula na mjestu.

Prije nego što je Tabakoviću izrekla kaznu, Begić je podsjetila na navode iz optužnice, u kojoj je, između ostalog, navedeno da je optuženi u pijanom stanju ispalio šest hitaca u Halkić, i to u predio grudnog koša i stomaka, javlja Avaz.