Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispitan 121 svjedok, policija tapka u mjestu: Ko je pretukao mladića u Širokom Brijegu?

mile soldo

Uprkos činjenici da je Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona proteklih mjeseci saslušalo više od 121 svjedoka, te prikupilo mnogobrojne dokaze, istraga koja se odnosi na rođendansku zabavu na kojoj je Mile Soldo iz Širokog Brijega na misteriozan način teško povrijeđen, još nije okončana.

Da u ovom slučaju još nije donesena odluka u smislu prekidanja istrage ili pak podizanja optužnice protiv osumnjičenog za Faktor.ba  je potvrdio i Josip Aničić, službenik za odnose sa javnošću Tužilaštva ZHK.

Soldo je sa povredama lica i glave završio u bolnici u noći sa 8. na 9. oktobra 2016. godine kada je zadobio teške povrede na rođendanskoj zabavi. Međutim, kako je povrijeđen, do danas nije utvrđeno.  Prema prvim nezvaničnim informacijama koje su danima kružile u Širokom Brijegu, maloljetnika je brutalno pretukla grupa mladića, pripadnika tzv. zlatne mladeži, odnosno sinovi lokalnih tajkuna. Prema drugoj verziji priče, Soldi je na glavu pao željezni gol i tako je zadobio povrede lica. Svjedoka ni jednog niti drugog nije bilo, a ni sam Soldo se ne sjeća šta se zapravo dogodilo.

Nakon što je vijest o događaju plasirana u javnost, u Širokom Brijegu se digla poprilična buka u vezi sa slučajem i šutnjom MUP ZHK o ovom slučaju. Vrhunac su bili protesti, koji su održani na gradskom trgu u Širokom Brijegu 25. novembra 2016. godine. Tada je javnost tražila ostavke odgovornih i hitno rješenje slučaja.

Josip Aničić: Još nije donesena odluka

– U periodu od kada je Tužilaštvo ZHK zaprimilo predmet, poduzete su sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi s povrijeđivanjem tada maloljetnog Solde. Saslušan je ukupno 121 svjedok. Od tog broja u Tužilaštvu ZHK saslušana su 72 svjedoka (između ostalih i svi policajci PU Široki Brijeg (14), svi uposlenici SKB Mostar i SKB CUM Mostar (23); od toga devet doktora i 14 medicinskih sestara, odnosno medicinskih tehničara, zaposleni DZ Široki Brijeg, koji su na bilo koji način bili involvirani u ovaj događaj, bez iznimke. Saslušan je i Mile Soldo i njegovi roditelji – kazao je Aničić.

Prikupljen je i veliki broj materijalnih dokaza, te su obavljena mnogobrojna vještačenja.

Vještačenje povreda

– Vještačenja su se odnosila na utvrđivanje sadržaja izuzetih mobilnih uređaja, utvrđivanja prisustva alkohola u krvi, utvrđivanlje prisustva opojnih droga, lijekova, utvrđivanje vrste i težine svake pojedine tjelesne povrede, mehanizam i način nastanka povreda, utvrđivanje sposobnosti sjećanja i rekonstruiranja samoga događaja, da li je štetni događaj u kojem je Mile Soldo zadobio tjelesne povrede mogao izazvati amneziju kod njega, utvrđivanje postojanja eventualno psiholoških posljedice zbog događaja s rođendanske zabave, utvrđivanje prisustva krvi na predmetima izuzetim s mjesta događaja, kao i na predmetima izuzetim od Solde, izuzimanje uzoraka brisa bukalne sluznice i utvrđivanje DNK profila osoba te komparacija sa tragovima izdvojenim sa izuzetih predmeta – precizirao je Aničić.

Soldo zadobio teške povrede usljed kojih je doživio amneziju

Uprkos svemu, inspektori ni za čak 14 mjeseci, koliko istraga traje, nisu uspjeli dobiti jasnu sliku o onome što se dogodilo kritične večeri.

Na pitanje o dosadašnjim rezultatima, mogućim uzrocima povrijeđivanja, Aničić nije mogao odgovoriti.

– Govoriti o sadržaju dokaza i rezultatima, dok se još poduzimaju radnje, nemoguće je – kaže Aničić.

Budući da se u javnosti dosta spekulisalo i o samopovređivanju, Aničića smo pitali je li moguće i takvo razrješenje slučaja.

– Sve je moguće. Međutim, tužilaštvu treba živi svjedok i/ili materijalni dokaz. Samo na tome se može zasnivati odluka tužioca – objasnio je Aničić.