Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dobro poznat policiji

Ispitivanje u vezi s ubistvom sarajevskih policajaca: Ko je Srećko Trifković?

Srecko Trifkovic

U februaru 2012. godine, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, dobio je godinu i osam mjeseci zatvora zbog krađa vozila i iznuda

Srećko Trifković, priveden na ispitivanje u vezi s ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, dobro je poznat policiji i pravosuđu.

Njemu je u martu ove godine određen jednomjesečni pritvor nakon što ga je Tužilaštvo BiH označilo kao člana auto-mafije na području Sarajeva, piše Bljesak.info.

Trifković je uhapšen u okviru istrage protiv Sretka Pajića i drugih. Njih se sumnjiči da su organizirano krali automobile na području KS. On je ranije povezivan i s narko-bossom iz Srbije Darkom Šarićem.

Tokom 2010. godine navodno je gazdovao pizzerijom na Palama koju su otvorili bliski Šarićevi saradnici.

U okviru istrage protiv auto-mafije, osim Trifkovića, uhašeno je 15 osoba. Sve njih Tužilaštvo BiH teretilo je da su krali vozila te ih preprodavali ili od vlasnika tražili otkup.

Ova organizirana grupa je automobile krala uglavnom u Sarajevu i Mostaru, a potom ih prebacivala u iznajmljene garaže. Za neka vozila nabavljali su lažne brojeve šasija i motora pa ih prodavali u zemljama EU. Grupa je imala pomagače širom BiH, ali i Srbije i Hrvatske.

Najopsežnija optužnica

Kako je tada rečeno iz Tužilaštva BiH, podignuta je do sada najopsežnija optužnica protiv organizirane kriminalne grupe. Njeni pripadnici terete za organizirani kriminal u vezi s krađama više od 200 automobila. Krijumčarenjem i daljom prodajom, izmjenom identifikacionih oznaka, iznuđivanjem otkupa ili rastavljanjem u dijelove za dalju prodaju, uglavnom skupocjenih motornih vozila, ukradenih od građana u Kantonu Sarajevo, Istočnom Sarajevu i ostalim krajevima Bosne i Hercegovine.

“Ovom istragom je spriječeno izvršenje većeg broja kaznenih djela, a borba protiv struktura auto-kriminala, vrlo je bitna sa aspekta sigurnosti građana i vladavine prava, jer se samo na području Kantona Sarajevo, u prosjeku evidentiraju dvije krađe automobila skoro svakog dana”, priopćeno je iz Tužilaštva.

Trifković je i ranije privođen i osuđivan zbog istih krivičnih djela. U februaru 2012, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, dobio je 20 mjeseci zatvora zbog krađa vozila i iznuda. U okviru akcije “Kum” tada su uhapšeni i Nijaz Nisko Karkelja, Peđa Spaić, Dejan Vuković zvani Super Beba, Srećko Mandić, Mlađen Veljović i Milosav Samardžić.

Šetač

Bio je i jedan od optuženih u predmetu “Šetač”, koji su terećeni za organizirano krijumčarenje droge. No, u tom predmetu oslobođen JE krivice zbog nezakonitih dokaza.

Advokatica Tatjana Savić potvrdila je kako je njen branjenik Trifković priveden. Savić ga zastupa u predmetu “Volan”. Navela je kako je prvi put privođen na početku istrage, pa pušten.

“Tražio je tada da bude poligrafski ispitan i prošao je poligraf”, rekla je Savić. Dodala je da će predati zahtjev da se saslušaju svjedoci koji bi trebali potvrditi njegov alibi.