Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz tuzlanskog podzemlja

Ispovijest Beriza Kabilovića: Da imaš top, kad je sačekuša, ti se ne možeš odbraniti

beriz-kabilovic33

Njegovim teškim ranjavanjem 2014. godine u Tuzli započeo je rat s ekipom žestokog momka Mirse Švicarca, koji posljednjih godina rjeđe dolazi u Tuzlu

Nezvanični vladar tuzlanskog podzemlja Beriz Kabilović i čest protagonist priča crne hronike dao je kriminalnu ispovijest za Dnevni avaz.

On je prekinuo šutnju i pričao o nerasvijetljenim likvidacijama, sačekušama koje je preživio, godinama robijanja i sukobu s Mersedom Hadžićem, poznatijim kao Mirso Švicarac. Mnogi njegovi prijatelji su po zatvorima ili pod zemljom.

Opasan život

– Vidi, to je opasan život i ja sam ga sam odabrao. Svjestan sam posljedica. Svaki dan mogu očekivati da me neko ubije, rani, ili da ja nekoga ranim. Također, moraš biti svjestan da te u svakom momentu mogu uhapsiti, pa evo i sada, dok pričam s tobom. Prije ili kasnije, dođeš u situaciju da moraš na nekoga pucati. U podzemlju si ti u suštini uvijek u mat-poziciji, pitanje je samo želi li Bog da preživiš. Da imaš top kraj sebe, kad je sačekuša, ti se ne možeš odbraniti. To su stvari koje teško možeš izbjeći, kada neko odluči da te likvidira, teško da ti tu nešto možeš učiniti. Kreneš, evo, sada autom i neko zapuca na tebe, samo te sreća može spasiti, rijetko ko preživi, ali, eto, ja jesam, posrećilo mi se – kratko je opisao Kabilović svijet kriminala iz svog ugla.

Njegovim teškim ranjavanjem 2014. godine u Tuzli započeo je rat s ekipom žestokog momka Mirse Švicarca, koji posljednjih godina rjeđe dolazi u Tuzlu.

– S Mirsom Švicarcem nikada nisam imao lični sukob, ali on je imao problem s mojim ljudima, gdje je poginuo jedan moj drug. Kao čovjek nisam mogao prijeći preko toga. Ne možemo mi biti dobri ako si ti ubio mog prijatelja. Da bi se taj sukob pojačao, policija izaziva i pravi te situacije da bismo se mi međusobno počistili. Taj nedužni momak koji leži u zatvoru zbog mog ranjavanja je njegov bratić. Uvjerili su me da pomislim da iza svega stoji Mirso. Bio sam u to uvjeren i postupao sam tako – kaže Kabilović.

On dalje kaže da je pripadnik suparničkog klana u njega i njegovog prijatelja dok su bili u Audiju ispucao 30 metaka.

Presretnuti razgovor

– Kako ti da se zaštitiš, to je klasična sačekuša, sami Bog me je spasio. Suđeno mi je bilo da preživim, ja barem tako vjerujem. Na početku nisam znao ko je pucao. Kasnije su do mene došle informacije od jednog policajca koji je bio na visokoj funkciji. Kazao mi je da je presreo razgovor da ovaj mali što je pucao na mene poziva Mirsu Švicarca i govori mu “završio sam posao”. Uvjeravali su me tada da to ne mogu koristiti kao materijalni dokaz jer su ga nelegalno prisluškivali – govori Kabilović i nastavlja:

– Predočili su mi neke slike da kažem da je to on. U to vrijeme sam jednostavno nasjeo. Kasnije se ispostavilo da taj mali nema veze s pucnjavom i sada mi je krivo. To mi je tada podmetnuto da bi se izazvao sukob. Sto posto rade na tome da se mi počistimo međusobno – tvrdi Kabilović.