Istraga o nestanku djece: Željeli otkrili kako je živjeti u šumi

mup-rs-petrovo

Dvanaestogodišnja Milica Milojević i njen školski drug Stefan Rajčić, koji su svojim odlaskom od kuće postali udarna vijest koja je uznemirila cijeli region, nakon što su pronađeni u šumi u zaseoku Brđani čak su dali izjavu medijima i “opravdali” svoj postupak “željom da vide kako je živjeti u šumi”.

Dvoje maloljetnika su u srijedu bili na nastavi u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, potvrdio je direktor te ustanove Nenad Katanić, te naveo da će ova obrazovna ustanova svaki dan provjeravati da li su na časovima.

“Velika se drama stvorila zbog ovog slučaja, nema ko nam nije dolazio u školu kao da smo samo mi odgovorni. Starija braća i dječaka i djevojčice takođe idu kod nas u školu, oni su deveti razred i sigurno su znali gdje se njih dvoje nalaze. Oni znaju da ima neki objekat gdje oni često odlaze i trebalo je odmah otići tamo”, naveo je Katanić, dodavši da je šokiran činjenicom da su se djeca “pravdala” pred TV kamerama.

U Centru za socijalni rad navode da su im Milica i Stefan poznati, ali kao korisnici prava na dječji dodatak, te ističu da prema njima nikad nisu pokretane nikakve vaspitno-disciplinske mjere.

Zajedno s ostalim institucijama, navode u Centru, rade na procesuiranju ovog slučaja, odnosno nastoje “otkriti uzroke koji su doveli do takvog postupanja djece, ali prije svega kako bi takve postupke spriječili”.

“U teoriji je puno razloga koji mogu natjerati djecu, ja ne bih teoretisao i ne bih otkrivao neke indicije koje mi, naravno, imamo u radu sa policijom. U konkretnom slučaju ne mogu vam otkrivati te detalje, osim ovoga što sam rekao”, izjavio je Vladimir Nakić, direktor Centra za socijalni rad Petrovo.

Koje mjere i radnje će naložiti Okružno tužilaštvo Doboj nismo uspjeli saznati jer službenica za informisanje Slobodanka Lukić ne radi do ponedjeljka, dok je Vaja Todorović, tužilac za maloljetnike, poručila da ne može davati informacije medijima, nego to može činiti samo službenik za informisanje.

Djeci se ne posvećuje dovoljno pažnje, smatra sociolog Davor Vidaković, vaspitno su zapuštena, nadohvat ruke su im internet, društvene mreže i zbog toga imaju drugačije svjetonazore.

“Djeca uvijek eksperimentišu, ali problem je u starijima. Stariji su zakazali jer su dozvolili djeci da eksperimentišu i da rade takve stvari, pa da se digne opšta uzbuna u cijelom društvu. Djeca su samo žrtve tog nemarnog odnosa prema njima”, kazao je Vidaković. Sa Vidakovićem se slaže i većina mještana Petrova, koji smatraju da su u slučaju dvoje dvanaestogodišnjaka najprije zakazali njihovi roditelji, a potom i institucije.

“Prvo su krivi roditelji, pa nastavnici, a i cijela država. Ja živim blizu škole i svaki dan gledam šta djeca rade. Kupe na kiosku hranu, zagrizu, a onda šutnu nogom, tuku se na ulici, nemaju starješine”, kaže Draginja Đukić.