Istočno Sarajevo

Istraga o ubistvu dvojice policajaca: Uhapšen Srećko Trifković!

trifković istraga šehović vujinović
trifkovic hapsenje

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o muškarcu koji je priveden na području Republike Srpske

Pripadnici MUP-a KS uhapsili su jednu osoba koja se dovodi u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Ona je privedena u prostorije Tužilaštva Kantona Sarajevo na ispitivanje i određeno joj je 24-satno zadržavanje.

“Ova osoba predata je u nadležnost Tužilaštva KS i nalazi se na zadržavanju. Više informacija bit će poznato nakon tužilačke odluke”, rekla je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Riječ je o muškarcu koji je priveden na području Republike Srpske.

Uhapšen je Srećko Trifković (rođen 1985. godine u Sarajevu), poznati automafijaš iz Istočnog Sarajeva. Njegovo hapšenje potvrdila je i advokatica Tatjana Savić.

Advokatica Savić, koja Trifkovića zastupa u predmetu “Volan” koji se vodi u Sudu BiH, izjavila je večeras da je ovo drugi put da se Trifkovića.

Kazala je da je Trifković prvi put privođen na samom početku istrage o ubistvu dvojice sarajevskih policajaca, te je nakon toga pušten.

“Tražio je tada da bude poligrafski ispitan i prošao je poligraf”, rekla je Savić, dodavši da će sutra predati zahtjev da se saslušaju svjedoci koji bi trebali potvrditi njegov alibi.

Prema jučerašnjem zajedničkim saopćenjem Tužilaštva i MUP-a KS, prethodnih dana 49 osoba je privedeno i ispitano u vezi sa slučajem ubistva policajaca, ali niko nije uhapšen. Svi su ispitani u prostorijama MUP-a KS. Također su izvršeni i pretresi na 12 lokacija.

Inače, Trifković je optužen u predmetu “Volan” zajedno sa još više od 20 osoba osobe.

Nakon hapšenja u martu ove godine određen mu je jednomjesečni pritvor, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Ova grupa, čiji je bio član, krala je luksuzne automobile u periodu od 2011. do 2017. godine, i to na području Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona, kao i na području Istočnog Sarajeva.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe, prema tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane automafije, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije, krali skupocjena vozila, najčešće na području Sarajevskog kantona, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i zapadne Hercegovine.

Vozila su skrivana na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila, od kojih je iznuđivan otkup.

U junu ove godine Tužilaštvo BiH podiglo je do sada najopsežniju optužnicu protiv organizovane kriminalne grupe, čijih se 27 pripadnika terete za organizovani kriminal u vezi sa krađama automobila. A, optuženi su:

1.Cicović Danilo, rođen 1977. godine u Sarajevu; 2.Krsmanović Vladimir, zv.“Krša“, rođen 1978. godine u Sokocu; 3.Trifković Marko, zv. „Žižan“, rođen 1978. godine u Sarajevu, 4.Trifković Srećko, rođenog 1985. godine u Sarajevu,
5.Mandić Srećko, rođen 1983. godine u Sarajevu; 6.Dakić Slaven, zv. „Žućo“, rođen 1988. godine u Sarajevu; 7.Petrović Tomislav, zv. „Tomo“, rođen 1988. godine u Sarajevu; 8.Milinković Njegoslav, zv. „Ljutan“, rođen 1983. godine u Sarajevu; 9.Košarac Bojan, zv.“Čavra“, rođen 1991. godine u Sarajevu; 10.Mandal Enis, rođen 1983. godine u Skoplju; 11.Pajić Miroslav, rođen 1988. godine u Sarajevu; 12.Pajić Sreto, zv. Srećko, rođen 1991. godine u Sarajevu; 13.Ninković Davor, zv. „Čupo“, rođen 1980. godine u Sarajevu; 14.Markić Jozo, rođen 1983. godine u Mostaru; 15.Purković Puniša, zv.“Puki“, rođen 1964. godine u Sarajevu; 16.Vasković Dalibor, zv.“Dado“, rođen 1980. godine u Sarajevu; 17.Škobo Miroslav, zv.“Miki“, rođen 1983. godine u Sarajevu; 18.Brkić Mirsad, zv.“Miki“, rođen 1964. godine u Sarajevu; 19.Mirjanić Zoran, zv.“Sušika“, rođen 1981. godine u Sokocu; 20.Stašević Bojan, zv.“Staša“, rođen 1982. godine u Sokocu; 21.Mirković Milorad, zv. „Miko“, rođen 1989. godine u Sarajevu; 22.Čobović Zoran, zv.“Čobo“, rođen 1979. godine u Sarajevu; 23.Radić Nikola, rođen 1988. godine u Sarajevu; 24.Gordić Branislav, zv.“Ćelo“, rođen 1966. godine u Sokocu; 25.Čepo Miroslav, rođen 1966. godine, u Grudama; 26.Nižić Goran, zv.“Arafat“, rođen 1978. godine u Ljubuškom; 27.Vukoja Ferdo, rođen 1974. godine u Grudama.