Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraga o ubistvu novorođenčeta: Poznato zašto je otac ubio tek rođenu bebu

policija_mostar
Ilustracija

U Sektoru kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Mostar, još sprovode istražne radnje u vezi s ubistvom novorođenčeta, koje se dogodilo 6. septembra.

Javnost je ostala šokirana nakon saznanja o tome da je 12. septembra na lokalitetu Kobilovača kod Mostara bračni par iz Dragićine kod Gruda svoje tek rođeno muško dijete bacio u žbunje i šipražje, u provaliji pored ceste prema Čitluku. Slučaj je otkriven nakon što je majka Mladenka Š. (28) popustila pod pritiskom porodice na brojne upite o tome šta se dogodilo s bebom, a odmah je uhapšen njen suprug Mile Š. (56), s kojim ima troje djece.

Kako su to naveli iz Tužilaštva HNK, njemu je stavljeno na teret da je, po prethodnom dogovoru sa suprugom da ubiju svoje tek rođeno muško dijete, a neposredno nakon što su ga izveli iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru, zaustavio vozilo u mjestu Kobilovača u blizini Mostara te korpu u kojoj se nalazilo novorođenče bacio u provaliju pored puta. Određen mu je jednomjesečni pritvor.

Na taj užasni čin odlučio se zbog sumnje da ga je supruga prevarila i da dijete nije njegovo, piše Dnevni avaz.

Njegova supruga za sada je na slobodi, uz prethodno dati iskaz u policiji, a u Tužilaštvu čekaju dodatne informacije, nakon čega će odlučiti kakve će daljnje korake poduzeti.

Iako su se pojavile špekulacije o tome kako nema zabrane da ona viđa djecu, to su iz Centra odlučno demantirali.

– Procjena našeg stručnog tima je takva da je, trenutno, bolje za djecu da nemaju kontakt s majkom, zbog bolje adaptacije na novu sredinu i novo okruženje. Cijeli tim stručnjaka je uključen u ovaj slučaj, koji nas je sve duboko potresao – kazali su iz Centra.

Naglasili su da pomno prate tok postupka koji provode policijske i pravosudne institucije.

Zanimljivo je da je, nakon što je slučaj otkriven, kako saznajemo, Mile Š. htio cijeli teret ovog gnusnog zločina preuzeti na sebe. Njihova su djeca, odlukom Centra za socijalni rad Grude, smještena u „Majčino selo“ u Međugorje.