Istraga se proširuje na Zijada Hadžijahića kojeg će saslušati u svojstvu osumnjičenog

tuzilastvo bih

Sudija Suda BiH Tatjana Kosović izjavila je večeras da će u zakonskom roku od 24 časa donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću kojeg Tužilaštvo BiH, u okviru predmeta “Bakir Dautbašić i drugi”, tereti za ometanje rada pravosuđa.

Advokat odbrane Vasvija Vidović predložila je da Radončiću, umjesto pritvora, budu određene mjere zabrane, ističući da je riječ o politički motivisanom procesu i da su optuženom povrijeđena ljudska prava.

Vidovićeva i advokat Dragan Barbarić rekli su da tokom privođenja Radončića Tužilaštvo BiH nije predočilo naredbu o proširenju istrage protiv osumnjičenog, čime su mu prekršena osnovna ljudska prava, jer se lice ne može uhapsiti, a da mu se ne kaže osnov za hapšenje.

Oni su ukazali i na nerelevantnost svjedoka Azre Sarić. Tužilaštvo je Sudu BiH predočilo niz dokaza koji upućuju na činjenicu da su Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Fahrudin Radončić pokušali uticati na svjedoka Azru Sarić da promijeni iskaz koji je trebala dati putem video-linka Specijalnom Tužilaštvu EULEKS-a na Kosovu, koje vodi proces protiv Nasera Keljmendija.

Tužilac Božo Mihajlović i njegov tim su tokom ročišta koje je trajalo pet i po časova, obrazlažući odluku za određivanje pritvora, pročitali 120 stranica transkripta telefonskih razgovra koje su vodili osumnjičeni u predmetu “Bakir Dautbašić i drugi”, među kojima su Radončić, sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH Bakir Dautbašić, njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman, te Zijad Hadžijahić zaposlen u američkoj Ambasadi.

Razgovori su, između ostalih, vođeni sa šefom Misije OEBS-a u BiH Džonatanom Murom, Bakirom Izetbegović, Bakirom Alispahićem, Indirom Ćatić, Zlatkom Lagumdžijom, Safetom Oručevićem i Fuadom Čibukčićem.

Mihajlović je rekao da je donesena naredba o proširenju istrage i na Zijada Hadžijahić koji će u narednom periodu biti saslušan u svojstvu osumnjičenog.

Radončić se obratio sudu, ističući da transkripti razgovora koje su iznijeli predstavnici Tužilaštva BiH predstavljaju njegove političke kontakte sa međunarodnim zvaničnicima i političarima.

On je rekao da je nedopustiv pritisak Tužilaštva na slobodu medija.

Tužilaštvo BiH uputilo je danas Sudu BiH prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Radončiću koji je osumnjičen za ometanja rada pravosuđa.

Tužilaštvo tereti Radončića za udruživanje i krivično djelo ometanje rada pravosuđa u BiH i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Tužilaštvo ga tereti da je nalogodavac, a da su Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman izvršioci pritiska i medijskog linča u odnosu na svjedoka Azru Sarić koja je zbog toga imala psihičke smetnje zbog čega je potražila ljekarsku pomoć.