Iz Općine Novi Grad Sarajevo oglasili se povodom pogibije dječaka

nesreca_dobrinja

Općina Novi Grad Sarajevo izrazila je duboko žaljenje zbog tragedije koja se jučer dogodila na sportskom igralištu u ulici Mustafe Kamerića u novogradskom naselju Dobrinja, gdje je smrtno stradao 12-godišnji dječak.

Obzirom da su se u javnosti pojavile informacije da je otvoreno igralište u ulici Mustafe Kamerića u vlasništvu Općine Novi Grad i druge informacije vezane za to igralište, iz ove općine su saopćili da je to igralište izgrađeno 80-tih godina kada i naselje Dobrinja i da je to javna površina u sklopu naselja.

Općina Novi Grad je prije dvije godine izvršila djelimičnu sanaciju igrališta u sklopu koje je popravljena ograda i postavljena umjetna trava na igralištu, međutim, kada je u pitanju mobilijar igrališta zadržan je postojeći, a radi se o mobilnim golovima koji nisu pričvršćeni za podlogu.

– Općina je nakon djelimične sanacije ovog igrališta imala namjeru dati ga u nadležnost općinskog preduzeća Lokom koje upravlja sportskim objektima u vlasništvu Općine, međutim to formalno pravno nije bilo moguće provesti, obzirom da se radi o javnoj površini, a čije održavanje prema članu 7 Zakona o komunalnim djelatnostima osigurava Kanton – navodi se u saopćenju.

Međutim, i pored toga uposlenici „Lokoma“ koji rade u obližnjoj sportskoj dvorani povremeno su obilazili igralište i pokušali ga zaštiti od devastacije, što na žalost nije uspjelo zbog čestih oštećenja koja su se dešavala naročito u noćnim satima.

Na području Novog Grada ima više od 30 sportskih ploha. Na jednom broju ploha postavljeni su fiksni golovi, dok su na nekim postavljeni mobilni, kao što je slučaj s igralištem na Dobrinji, gdje se dogodila tragedija.

Također, u svim sportskim objektima koji su u vlasništvu Općine, gdje spadaju sportske dvorane „Ramiz Salčin“, SD „Dobrinja, i SD „Srce“, postavljeni su golovi koji nisu fiksirani i koji se pomjeraju po potrebama, a sigurnost korisnika ovakvog mobilijara zavisi od načina njegove upotrebe, saopćeno je iz Pres Službe Općine.