Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Srbije potvrdili da je stigla zamolnica za izručenje Sanjina Sefića

nesreca-sanjin-sefic

U Ministarstvo pravde Srbije stigla je zamolnica Ministarstva pravde BiH za izručenje Sanjina Sefića, koji je u Sarajevu 9. oktobra automobilom usmrtio dvije djevojke, nakon čega je prebjegao u Srbiju.

Prema daljoj proceduri, Ministarstvo pravde će proslijediti zamolnicu i ostalu dokumentaciju kada ih organi BiH dostave Višem sudu u Novom Sadu, koji će odlučivati o ispunjenosti svih pretpostavki za izručenje, koje definiše Evropska konvencija o ekstradiciji, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu.

Kada Viši sud u Novom Sadu da svoje mišljenje, konačnu odluku o izručenju donijeće ministar pravde.

U Ministarstvu su ukazali da se, shodno odredbama međunarodnih konvencija i domaćeg zakonodavstva, lica ne izručuju automatski već se procjenjuje niz pretpostavki svakog konkretnog slučaja, uz poštovanje reciprociteta i uslova koji moraju da budu ispunjeni.

Trajanje postupka ekstradicije nije ograničeno rokovima, ali pritvor jeste, i regulisan je unutrašnjim zakonodavstvom svake države, a u Srbiji može da traje godinu dana od lišavanja slobode lica koje se traži, naglašavaju u Ministarstvu.

Sefić je, na osnovu međunarodne potjernice raspisane prema naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, u 12. oktobra uveče priveden Višem sudu u Novom Sadu, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor do dva mjeseca.

Sefić je osumnjičen da je automobilom kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu 9. oktobra uveče usmrtio dvije djevojke, a potom pobjegao.

Policija je ranije saopštila da je Sefić 11. oktobra u 23.45 prešao u Srbiju na graničnom prelazu Uvac.