Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

za dvostruko ubistvo

Izrečena jedna od najviših sudskih kazni u Bosni i Hercegovini

U pucnjavi u Grudama ubijeno dvoje ljudi
04.08.2022., Grude, Bosna i Herzegovina - Na zabavi u povodu proslave sv. Stjepana u zupi Gorica Sovici muskarac je iz automatske puske pucao po masi ljudi koja se nalazila ispred kafica Zmaj. Ubijena su dva muskarca, a ranjena jos dva. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Pedesetjednogodišnji Jasak nepravomoćno je osuđen jer je u mjestu Gorici kod Gruda 4. augusta prošle godine ubio Velimira Bušića (60), poznatog poduzetnika i vlasnika grudske firme Vebuscha, te 34-godišnjeg Matu Grizelja

Kantonalni sud u Širokom Brijegu osudio je u srijedu Jozu Jasaka na 31 godinu zatvora za dvostruko ubistvo i dvostruko teško ranjavanje, počinjeno u ljeto prošle godine nedaleko Gruda, što je jedna od najviših sudskih presuda izrečenih za krvni delikt nakon rata u BiH.

Pedesetjednogodišnji Jasak nepravomoćno je osuđen jer je u mjestu Gorici kod Gruda 4. augusta prošle godine ubio Velimira Bušića (60), poznatog poduzetnika i vlasnika grudske firme Vebuscha, te 34-godišnjeg Matu Grizelja.

Teško je ranio još dvije osobe, od kojih je jednoj amputirana potkoljenica. Do ubistva je došlo nakon kratke svađe u lokalu nakon proslave sv. Stjepana. Jasak je nakon verbalnog obračuna otišao iz objekta do svoje kuće, te se vratio sa automatskom puškom i pucao po više ljudi. Nakon što je ispalio 16 hitaca svladali su ga drugi gosti lokala, nakon čega je na lice mjesta stigla policija koja ga je uhapsila.

Jozo Jusak

Sud u Širokom Brijegu je, osim uz ubistvo, Jasaka osudio na višegodišnju zatvorsku kaznu i zbog kaznenog djela ubojstva u pokušaju, izazivanja opće opasnosti te nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari.

Osuda za ubistvo i izrečena kazna kantonalnog, zapadnohercegovačkog suda Jozi Jasaku od 31 godine zatvora jedna je od najviših izrečenih u Bosni i Hercegovini.