Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izudinu Tahiroviću 20 godina zatvora za ubistvo Mirze Raščića

izudin-tahirovic

Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je oglasilo krivim Izudina Tahirovića za ubistvo navijača Plavih (FK „Željezničar“) Mirze Raščića 16. aprila 2015. godine u prostorijama stadiona „Grbavica“ u Sarajevu, te za ilegalno držanje oružja i municije i osudilo ga na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Naime, Tahiroviću je za ubistvo izrečena 20-godišnja kazna, a za nedozvoljeno držanje/nošenje oružja kazna od dvije godine, odnosno jedinstvena kazna od 20 godina.

Sud je ocijenio da je tokom glavnog pretresa (dokaznog postupka) u ovom predmetu nedvojbeno dokazana odgovornost okrivljenog za inkriminacije sadržane u optužnici, te mu izrekao maksimalnu kaznu.

Kako je u obrazloženju presude rečeno, iz analize svih provedenih dokaza proistječu odlučne činjenice koje govore o tome da je okrivljeni Tahirović ubistvo počinio s umišljajem, odnosno da je to teško krivično djelo počinio iz njemu poznatih razloga i motiva.

Prema tužbenim navodima, kobnog 16. aprila 2015. godine Raščić je sa svojim drugovima s tribine u prostorijama udruženja Plavih prikupljao novac za utakmicu u gostima FK Željezničar u Vitezu, a prema izjavama svjedoka, Tahirović se tog dana sukobio s Amarom Zulićem, otišao sa stadiona i vratio se u udruženje te ispalio četiri metka iz pištplja call. 9 mm u pravcu Raščića koji je sjedio u lijevom dijelu prostorije, nanijevši mu teške ozljede od kojih je preminuo 25 minuta nakon ranjavanja u prostorijama Klinike urgentne medicine UKCS-a.

Sud je ocijenio da se nije radilo o nehatu, odbacujući tezu odbrane u tom pogledu, „ jer se u prostoriji gdje je zločin počinjen nije nalazila osoba s kojom se Tahirović ranije sukobio (A. Zulić).“

Prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije, Sud nije našao olakšavajućih okolnosti za okrivljenog, budući da je i ranije višekratno osuđivan.

Oštećeni u ovom predmetu upućeni su s imovinskopravnim zahtjevom na parnicu.

Budući da se radi o prvostepenoj presudi, okrivljeni zadržava pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Protiv okrivljenog Tahirovića pritvor se produžava u skladu s Rješenjem Suda, a u izdržavanje kazne, po njenoj pravomoćnosti uračunat će se vrijeme provedeno u pritvoru od 17. aprila 2015. godine.

Istovremeno, izrečena mu je i sigurnosna mjera oduzimanja oružja (pištolja) kojim je ubistvo počinjeno.

Izricanje presude u ovom predmetu propraćeno je okupljanjem rodbine i velikog broja prijatelja i navijača FK Željezničar ispred zgrade Kantonalnog suda, koji su nosili transparente, insistirajući na najstrožijoj kazni istini i pravdi za Mirzu Raščića.